Статии

arrowthemes

Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment. Never be bullied into silence. Never allow yourself to be made a victim. Accept no one's definition of your life; define yourself.

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first. If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change that we seek.


Perhaps travel cannot prevent bigotry, but by demonstrating that all peoples cry, laugh, eat, worry, and die, it can introduce the idea that if we try and understand each other, we may even become friends.

arrowthemes

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change. All changes, even the most longed for, have their melancholy;

Понякога ги наричаме на галено "Големите" или пък "Приятелите", друг път са си "Лидерите", но в крайна сметка те са доброволци, родители на наши деца, които са заделили част от своя живот и са го посветили на малките и по-големи членове в организацията ни. Те са смели, ентусиазирани, силни и най-вече всеотдайни за своите деца. Трудно ще чуеш някой да каже от тях "моето дете е на лагера", те винаги казват "нашите деца" без значение броя им. Вечер те са като майки и бащи и се грижат за всяко дете, което сънува страшен сън, изчистват всяка протекла сълза и прегръщат всички. Те са онези хора без, които организацията ни не може да направи и крачка напред. Те са нашите доброволци - майки и бащи. 

Организираме това обучение защото имаме нужда от още като тях, трябва ни подкрепата на още доброволци, които искат да бъдат част от армията от хора оставили частица доброволен труд за тях - децата на България. 


Условия за включване в обучението:

- да одобрявате скаутската идея и да харесвате скаутските принципи;
- да сте екипен играч и да следвате правила;
- да сте комуникативен и социален човек;
- да сте емоционално стабилен и психически пригоден за работа с деца;
- да искате да учите без значение Вашата професия и образование;

Очакваме от Вас:
- да бъдете част от екип според Вашите възможности и свободно време;
- да бъдете отговорни и да следвате правилата за работа с деца в организацията;
- да полагате доброволен труд за организацията не по-малко от 3 часа месечно;


Предлагаме Ви:
- да получите възможност доброволно без заплащане да работите за една велика кауза;
- да бъдете част от екип носител на положителни емоции и заряд;
- да получите най-добрата възможност за неформално образование;
- да участвате в събития, дейности с децата;
- да участвате в семинари, обучения и забавни срещи на големите;
- да осмислите своя живот по начин невъзможен където и да е било другаде.


КЪДЕ: Събитието ще се проведе в Скаутски офис в гр. Шумен.

КОГА: 17 март 2018 г. от 9:00 до 18:00 ч.

Разходите по обучението се поемат от организаторите.  

Транспортът до мястото на събитието е за сметка на участниците.

За записване молим да попълните следния формуляр за заявка.

 

Малко преди Коледа вълчетата от СК „Компас” и СК„Мадарски конник”, започнаха да работят по най-новата програма на ОБС "Бъдещето е в децата"- малки дарителски проекти. Тя цели да развие социалните умения на децата, да ги научи как да управляват своите пари, как да са комуникативни и най-вече как да инвестират в своето бъдеще. Чрез дарителските кампании вълчетата се научават да помагат на другите и на себе си, да постигат своите цели и във времето разбират, че да помогнеш, не е грешка, даже и никой да не ти благодари за това.

След  много усилия от страна на децата резултатът от скаутската програма "Бъдещето е в децата" е повече от добър. Целта, която всяка шесторка си постави, беше да успеят сами да си закупят палатка, така необходима за летните им приключения. Сумата, която успяха да съберат децата от своя Коледен базар, беше 688,12 лв. общо за всички шесторки от  СК „ Компас“ и 357,40 лв. за  СК„Мадарски конник“ - сума, крайно недостатъчна за закупуването на необходимите шестместни палатки.

Децата не се отчаяха, а веднага впрегнаха сили и започнаха да се подготвят за следващата си дарителска кампания - Мартенски благотворителен базар. В продължение на 2 месеца всяка шесторка се самоорганизираше и изработваше своите мартенички. Понякога успяваха да се съберат всички заедно, понякога това не бе възможно и всеки твореше вкъщи, след  училище, след  тренировка, след школа - във всяка една свободна минута.

Дойде мигът на Мартенския базар, който се проведе между 24 и 28 февруари. Тук е моментът да благодарим на Гранд Мол Варна и на фирма Булмаг за това, че предоставиха възможност на децата  да постигнат своите цели. В началото вълчетата се притесняваха, пристъпваха плахо, говореха тихо, бяха неуверени и несигурни. Не знаеха как ще бъдат приети от хората, но не след дълго те разбраха, че когато истински вярваш в нещо добро и вървиш към него с цялото си сърце, хората ти подават ръка. От този момент нататък децата разтвориха своите криле и разказваха за своите приключения, цели и стремежи. Те подаряваха мартенички на всеки, който подкрепи тяхната кампания, а хората си тръгваха с изпълнени сърца, неустоели на усмивките и блясъка в детските очи.

Това, което постигнаха децата, е огромно, те придобиха много нови социални умения и добродетели. Тези малчугани успяха да надминат своите очаквания, но още повече - доказаха, че няма невъзможни неща. Те си поставиха цел, вложиха в нея много енергия, вяра, любов, надежда, труд и всеотдайност и показаха на всички, че колкото и да са малки и беззащитни, щом работят в екип, могат да постигнат чудеса.

Сумата, която събраха децата от Мартенския базар, е в размер на 2549,16 лв. за СК „Компас“ и 721,39 лв. за СК „Мадарски конник“. След окончателното преброяване и събирането на сумите от двете кампании резултатът е общо 3237,28 лв. за СК „Компас“,  и 1078,79 лв.  за СК „Мадарски конник“ !

Сумата се разпределя между шесторките на СК „Компас” по следния начин:  всяка шесторка получава така желаната палатка, т.е. 5 бр. по 500,00лв = 2500лв. Целта е изпълнена и дори остават още средства - 737,28лв. За това децата заедно със своите лидери решиха с част от парите да осъществят социален проект. Вълчетата имат задача да решат на кого, как и с какво можем да помогнем. Очаквайте скоро тяхното решение!  Останалата част от 437,28лв е разпределена пропорционално в клубните касички  на всяка шесторка, като част от тях ще бъдат инвестирани за бъдещи дарителски кампании.

Събраните средства  от СК „Мадарски конник” са разпределени  между всички шесторки, като всяка от тях получава в клубната си каса 119,78лв. Очакваме окончателното решение на децата за идеята в която смятат да инвестират своята сума.

БЛАГОДАРИМ на всички вас, които подадохте ръка на тези прекрасни деца! Те го заслужават, те ще го развият и ще постигнат великолепни резултати за обществото на България. БЛАГОДАРИМ на ръководството на Гранд Мол Варна за предоставената възможност децата да разположат своя базар на тяхна територия! БЛАГОДАРИМ на фирма Булмаг за това, че винаги откликват и подкерпят скаутите и вълчетата от Шумен в техните начинания!  БЛАГОДАРИМ на всички родители, за това, че винаги са до нас и са готови да откликнат на нашите идеи, колкото и щури да са те! БЛАГОДАРИМ и на всички лидери и доброволци, които помагаха на децата в тяхното израстване!