Статии

arrowthemes

Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment. Never be bullied into silence. Never allow yourself to be made a victim. Accept no one's definition of your life; define yourself.

Don't go around saying the world owes you a living. The world owes you nothing. It was here first. If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude. Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change that we seek.


Perhaps travel cannot prevent bigotry, but by demonstrating that all peoples cry, laugh, eat, worry, and die, it can introduce the idea that if we try and understand each other, we may even become friends.

arrowthemes

It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change. All changes, even the most longed for, have their melancholy;

На 24 март в „Часът на Земята“ – точно в 20:30 ч. - милиони хора по света загасиха лампите и електричеството  домовете си и за кратко единствено звездите останаха да бдят над нас! Инициативата на WWF, която започна през 2007 г. в Сидни и се провежда всяка година в последната събота на месец март, днес се е превърнала в едно от най-големите световни събития за популяризиране и предприемане на действия за опазване на околната среда.  

Тази година WWF и Световното скаутско движение обединиха усилия, за да постигнат общата си цел – по-чиста планета и един по-добър свят! В България много скаутски клубове от ОБС се включиха активно в инициативата, като проведоха различни дейности.

Вълчетата от СК „Компас” - Варна и СК „Мадарски конник” - Шумен засадиха двадесет дръвчета в Аспарухов парк във Варна. Децата научиха как дърветата помагат за чистия въздух на планетата като осигуряват кислорода, който дишаме, и намаляват въглеродния диоксид, който е една от причините за парниковия ефект в атмосферата.  Вълчетата сами подготвиха дупките, поставиха и поляха фиданките. Те поеха задачата да се грижат за дръвчетата и в бъдеще и да положат всички усилия, за да оцелеят колкото се може повече от малките фиданки.

В СК „Приста скаут” - Русе венчърите обясниха на вълчетата от клуба как правилно да разделят своите отпадъци и защо е толкова важно за нашата планета рециклирането на отпадъците. Най-малките членове на клуба имаха забавна игра, в която трябваше да намерят правилните контейнери за отпадъците, които им раздадоха по-големите им другари. Накрая положиха тържествено обещание, че няма да използват пластмаса за техните дейности и лагери и получиха задача да помагат вкъщи за правилното разделяне на боклука!

В скаутските клубове „Родопски скаут” - Смолян, „Владислав Варненчик” - Варна, „Ястребите” - Шабла и „Лъвче” - Плевен вълчета и скаути изработваха красиви арт аксесоари от стари пластмасови бутилки и научиха как можем да използваме нещо на пръв поглед непотребно, за да създадем нещо полезно и красиво. Вече имаме прекрасни саксии, най-различни панери и редица цветни украшения. Много смях, умения и креативност съпътстваха творческия процес на всички млади скаути!

В СК „Владислав Варненчик” малките вълчета сами майсториха къщички и хранилки за синигери, като използваха най-различни инструменти – триони, винтоверти и т.н. Скаутите от „Острец” – Елена също майсториха къщички за птици, боядисаха ги в красиви цветове, след което ги поставиха по дърветата.

СК „Морски вълк”- Варна продължават с националната инициатива на ОБС „Да спасим кестените”. Скаутите от редица клубове в страната се опитват да решат проблема с нападнатите от листоминиращия молец кестенови дървета в градовете. За целта те поставиха къщички и хранилки за синигери още през есента, като ги наглеждаха и зареждаха цяла зима. Сега те продължават със своите усилия!

Природата принадлежи на всички нас и ние й дължим много повече отколкото понякога признаваме. На нея дължим своя живот, всичката красота на този свят и сега е моментът да положим решителни усилия, за да я съхраним такава, каквато е!

Скаутите по целия свят се посвещават на тази кауза ежедневно. Днес ние възпитаваме и обучаваме екологичните лидери на утрешния ден!

FB Cover 8280x4620 scouts5

WWF България и Организацията на българските скаути обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата.

Часът на Земята е инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF), която цели да ангажира милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Повече от всякога нашия общ дом е застрашен от проблемите с климата и намаляването на биоразнообразието. 

Тази събота 24.03. от 20:30 ч. до 21:30 ч. всички скаути и нашите приятели ще изгасим електричеството в нашите домове с мисъл за Природата и това как да направим света по-добър.

Скаутските клубове от Варна, Елена, Русе, Смолян, Шумен, София, Плевен се включват активно в кампанията, като организират редица дейности за засаждане на дръвчета, изработване на предмети от рециклирани материали, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри. За повече информация относно организираните дейности, вижте страниците на клубовете от раздел "За нас" - "Къде сме (скаутски клубове)".

Чрез Скаутския метод, който стои в основата на скаутството, децата научават чрез игра как трябва да се погрижим за нашата прекрасна планета. Скаутството дава възможност всяко дете да се докосне и да възстанови връзката с дивата природа, нещо, от което децата имат такава голяма нужда в забързаното ни градско ежедневие. 

Мотото на тазгодишното издание е "Свържи се с природата". Ето няколко идеи от WWF България как може да се свържете с природата:

1. Намалете употребата на пластмаса.

Пластмасовите продукти са ужасяващи за околната среда. Неправилно изхвърлената пластмаса стига до океана, където застрашава морския живот, а при изгаряне отделя отровни газове. Какво да направите: пазарувайте с торби за многократна употреба и избягвайте пластмасовите чинии, прибори, сламки и др. 

2. Посадете растения.

Отглеждането на растения може да действа релаксиращо след тежкия работен ден. Независимо дали ще е само една саксия или ваша собствена градина, грижейки се за растенията, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

3. Излезте на разходка сред природата.

Още този уикенд отделете за разходка сред природата и се насладете с пълна сила на красотата ѝ и благодатта, която дава! В гората, на плажа или в планината - природата е прекрасна и е навсякъде около нас! 

4. Хранете се устойчиво.

Увеличаването на световното население води до свръхконсумация на храна. Някои животински видове са силно застрашени, а с това и хората, чиято прехрана зависи от тях. В същото време много от нас пилеем храна, която е коствала природни ресурси. Консумирайте само толкова, отколкото се нуждаете. Намалете приема на месо, избирайте местни производители и храни с устойчив произход.

 Още идеи и повече информация може да намерите на сайта на WWF България.