Скаутски зимен лагер 2016 г.

zimenЗа пореден път Организация на българските скаути проведе зимен лагер за своите членове. Тази година организатори бяха ръководителите от Скаутски клуб „Владислав Варненчик” гр. Варна. Лагера се състоя в дните между 30 януари и 3 февруари 2016 год. Под името „Снежни тайни 2” на хижа Плевен край град Априлци се събраха около 70 вълчета, скаути и лидери. Всички участници на възраст между 5 и 40+ години проявиха интерес и активно се включиха в дейностите, с желание и любопитство приеха голямото предизвикателство.

СК „Морски вълк” гр. Варна; СК „Владислав Варненчик” гр. Варна, СК „Ястребите” гр. Шабла; СК „Мадарски конник” гр. Шумен и СК „Кракра Пернишки” гр. Перник пристигнаха с трескаво очакване по обед на 30.01 в подножието на хижа Плевен. От там, разделени на малки групи, въоръжени с вода и сандвичи, всички участници направиха малък поход до самата хижа. Наблягаме на думата „малък”, защото един преход на горе по склон, в рамките на два часа не е огромно предизвикателство, и е по силите на всеки български скаут.

След пристигането си бяхме настанени по стаите и започнахме да се тълпим около печките, за да се стоплим.

Подготвените игри и забавления не търпяха отлагане и започнаха веднага. Дейностите на закрито включваха логическо мислене, съобразителност, бързина, ловкост, креативност и изискваха съсредоточаване от участниците. Пример за комбинирана игра беше сглобяването на шейна от всеки отбор и спускането по пистата с нея. Съревнованието бе оспорвано, като критерия да задържиш шейната цяла бе най труден. Малките задачи на отборите бяха свързани една с друга и водеха до голямата игра. Тя се проведе в последния ден, когато всички трябваше да влязат в битка с истински рицари, да преодолеят страшните разбойници и да открият съкровището.

Задължително за един планински лагер на около 1500 м надморска височина е участието на снега в забавленията. Единият ден бе посветен на зимните спортове. Оказа се не толкова лесно да се задържиш върху ски или сноуборд. Голям фурор и много усмивки предизвикаха сложите пируети, въртеливите движения и хилядите падания на повечето, които за първи път се качват на подобни уреди. Най позната на всички, а и най използвана се оказа шейната, която позволи дори и на имащите скиорски заложби да се овъргалят обилно в снега.

Храната, заслужено, бе обилна и разнообразна. Количеството засити и най големите гладници. Съвсем по скаутски, бяха организирани дежурства и всеки имаше собствено място в подреждането на масите, сервирането и почистване на масите за хранене.

Вечерите бяха свързани с разнообразни игри. В една от тях участниците вложиха много усилия да подготвят собствени сценки, в които чрез пантомима да изиграят история по предварително зададени думи. По подобие на популярен риалити формат бе сформирано международно жури, наречено „журето” с членове литовски, френски и български представители. Оценяването беше строго, но справедливо. „Журето” подложи на проверка познанията на публиката по литовски и френски език, но добре че участниците бяха толкова добре подготвени, че нямаше проблеми с този опит за хумор. Водещи на събитието бяха двете грации Снежи и Женя, които се постараха да внесат добро настроение и да стимулират с подходящи изрази като „давай”; „по-бързо” и „не се отказвай” всички участници.

Последния ден по обяд, отново след кратък поход, всички участници успешно достигнахме паркинга, където ни чакаше транспорта до родните места.

Щастливите лица, веселия смях и шеги, новите лагерни връзки и скаутски нашивки показваха, че организаторите са си свършили добре работата и са провели един успешен лагер.

Ако сте пропуснали, възможността за това изживяване, погрижете се да поправите грешката си при следващата подобна възможност!

Tags: Новини