Скаутите за Хитрино

Българските скаути и техни приятели в помощ на с. Хитрино


SCOUTS forHitrinoЕдин нелеп инцидент, при който загинаха 7 души, а десетки други бяха ранени и останаха без домове, непосредствено преди светлите коледни празници.
Часове след трагедията в с. Хитрино доброволци от ОБС започнаха подготовка за оказване на помощ и подкрепа на пострадалите и техните близки. Бързо се събраха повече от 50 души от Шумен, Варна и Русе, готови да се включат в момента, в който от МВР допуснат външни лица в засегнатия от взрива район, за да помогнат със своя труд и според своите възможности.

След като се разбра, че все още съществува опасност от вторични взривове, и че компетентните органи ще разрешат достъпа до мястото след като се обезопасят останалите цистерни, скаутите и техните приятели решиха, че ще организират по-мащабна доброволческа акция. В момента се очаква „зелена светлина”, като предвидената дата е 17-18 декември. От организацията още съобщават, че след като я получат заминават на терен, за да помогнат с каквото е необходимо.

 

 

 

До момента от Организация на българските скаути занесоха 400л. минерална вода в с. Каменяк, където имаше сериозна нужда от питейна вода. Днес (14.12) още три палета(малко над 1500 бутилки по 1,5 литра) с минерална вода, дарени от фирма „Водица ботълинг ООД“ бяха доставени до Кризисния щаб.

В момента се набират материални дарения. Има нужда от питейна вода, консерви, топли завивки, дрехи и други неща от първа необходимост. Актуална информация относно доброволческата акция, връзка с координаторите на ОБС в посочените градове можете да получите на телефон +359 88 5232 216 от 08:30 до 16:30 часа всеки ден или във фейсбук групата.

Сборните пунктове на доброволческите отряди, които в събота(17.12) ще тръгнат към с. Хитрино са следните:
Варна - 7:15 сутринта, място: паркинг на Кауфланд ( МОЛ Варна);
Русе - 7:00 сутринта, място: Централна ЖП Гара - Русе;
Шумен - 8:30 сутринта, място: Скаутски клуб ( срещу хотел Неон)

Организация на българските скаути моли всеки, който има желание да помогне, независимо дали със своя труд или с дарение, да се свърже с нас, за да получи повече подробности!

Tags: Новини