Смях, игри и снежни приключения за малки и големи – национален зимен лагер на ОБС

IMG 20180206 163714711 HDR 2

03.02.2018г. 10.00ч. жп гара Казанлък – тишина и спокойствие в китното подбалканско градче.

11.30ч. - Тишината и спокойствието са останали в миналото. Нашествието от скаути е към своя край. Повече от сто деца – вълчета, скаути, венчери и техните лидери от всички краища на България, са слезли  от влаковете и се отправят към своята цел – хижи „Бузлуджа” в Балкана! Трепетното очакване на подготвените приключения се чете в очите им! Какво ли са ни измислили нашите лидери този път?!

След като се настанихме удобно по хижите, и този вълнуващ лагер можеше да започне. Тези, които не се познаваха, бързо се запознаха, а старите приятели от минали лагери се прегръщаха топло помежду си и се радваха на тази щастлива среща!

 Вълчета и скаути имаха различни програми, с различни вълнуващи приключения – по-малките членове на ОБС станаха пътници и се качиха на своя „Полярен експрес” в търсене на „Полярната звезда”.  А младежите от Организацията се превъплътиха в смели златотърсачи и научиха много за нашето национално съкровище – великите мигове в историята на България.

Вълчетата  с много смях и ентусиазъм търсеха заровени следи в снега, помагаха на своите пострадали другари, разгадаваха сложни загадки, чертаха карти, учеха се да комуникират по радиостанции. Малките вълчета-зверчета се бореха заедно и преодоляха смело всички препятствия, които техните лидери поставиха пред тях!

Скаути и венчери с не по-малък ентусиазъм и желание се впуснаха в своите приключения и трудни задачи – строиха фортове и заслони, палиха огън в снега – е, поне опитаха... Научиха се да се ориентират с компас, правиха артинсталации и мартеници, разплетоха сложни кодове и разкодираха интересни текстове! Успяха да измислят и нова дисциплина за зимните олимпийски игри  - „Плуване в сняг”.

За пързаляне и снежни битки също намерихме достатъчно време. Най-активни в тези дейности се оказаха лидерите, които бяха същински вълчета. А времето сякаш беше поръчано – с нашето пристигане заваля и натрупа сняг, но въпреки това слънцето беше наш неизменен спътник. Зимната приказка, в която попаднахме, радваше всички ни и успяхме да й се насладим изцяло! Изкачването на вр. Хаджи Димитър затрудни всички, но малки и големи успяха да стигнат своята заветна цел в трудните зимни условия – паметника „ Бузлуджа”!

Вечерите преминаваха в представянето на интересни театрални сценки, които децата подготвяха сами, а песните и танците бяха неизменна част от нашето приключение. Играхме игри и се смяхме заедно в продължение на пет незабравими и вълнуващи дена! Научихме много, усвоихме полезни умения и всичко това, докато не спирахме да се забавляваме!

Но най-важното, което получихме, не са знанията и забавленията, не са дори прекрасните спомени. Най-важното са приятелствата, които изградихме! Приятелства, дълбоки и силни, скрепени от всички трудности и препятствия, които преодоляхме заедно!

Раздялата винаги е най-трудният момент в един лагер. Скаутите отново превзеха гарата в Казанлък, за да се отправят към своите родни краища. Разделихме се с прегръдки и усмивки и с надеждата за скорошни  срещи и в очакване на нови вълнуващи скаутски приключения!

На 07.02 в 11.00ч. тишината и спокойствието отново се завърнаха в Казанлък и Балкана, до следващият път, когато скаутите решат да направят лагер!