Часът на Земята: Свържи се с природата

FB Cover 8280x4620 scouts5

WWF България и Организацията на българските скаути обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата.

Часът на Земята е инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF), която цели да ангажира милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Повече от всякога нашия общ дом е застрашен от проблемите с климата и намаляването на биоразнообразието. 

Тази събота 24.03. от 20:30 ч. до 21:30 ч. всички скаути и нашите приятели ще изгасим електричеството в нашите домове с мисъл за Природата и това как да направим света по-добър.

Скаутските клубове от Варна, Елена, Русе, Смолян, Шумен, София, Плевен се включват активно в кампанията, като организират редица дейности за засаждане на дръвчета, изработване на предмети от рециклирани материали, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри. За повече информация относно организираните дейности, вижте страниците на клубовете от раздел "За нас" - "Къде сме (скаутски клубове)".

Чрез Скаутския метод, който стои в основата на скаутството, децата научават чрез игра как трябва да се погрижим за нашата прекрасна планета. Скаутството дава възможност всяко дете да се докосне и да възстанови връзката с дивата природа, нещо, от което децата имат такава голяма нужда в забързаното ни градско ежедневие. 

Мотото на тазгодишното издание е "Свържи се с природата". Ето няколко идеи от WWF България как може да се свържете с природата:

1. Намалете употребата на пластмаса.

Пластмасовите продукти са ужасяващи за околната среда. Неправилно изхвърлената пластмаса стига до океана, където застрашава морския живот, а при изгаряне отделя отровни газове. Какво да направите: пазарувайте с торби за многократна употреба и избягвайте пластмасовите чинии, прибори, сламки и др. 

2. Посадете растения.

Отглеждането на растения може да действа релаксиращо след тежкия работен ден. Независимо дали ще е само една саксия или ваша собствена градина, грижейки се за растенията, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

3. Излезте на разходка сред природата.

Още този уикенд отделете за разходка сред природата и се насладете с пълна сила на красотата ѝ и благодатта, която дава! В гората, на плажа или в планината - природата е прекрасна и е навсякъде около нас! 

4. Хранете се устойчиво.

Увеличаването на световното население води до свръхконсумация на храна. Някои животински видове са силно застрашени, а с това и хората, чиято прехрана зависи от тях. В същото време много от нас пилеем храна, която е коствала природни ресурси. Консумирайте само толкова, отколкото се нуждаете. Намалете приема на месо, избирайте местни производители и храни с устойчив произход.

 Още идеи и повече информация може да намерите на сайта на WWF България.

Tags: Новини Предстоящо