До края на света и назад

28164995 293446654514622 8980611510180891256 o

В периода 22 – 26 февруари се проведе Световният младежки лагер в Република Корея. В него взеха участие повече от 300 младежи от Корея и целия свят. По покана на Корейската скаутска асоциация двама представители на Организацията на българските скаути пътуваха до Южна Корея, провинция Кануън-до, в която по същото време се провеждаше най-големият зимен спортен форум в света - Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Посещението беше свързано както с олимпийските игри, така и с предстоящото световно скаутско джамборе в Корея през 2023 година.


Ето какво споделиха Васко и Борко за своето приключение в далечната азиатска страна:
„Още на първия ден усетихме прословутото азиатско гостоприемство. След топлото посрещане дойде време да се разпределим по патрули – и двамата много бързо се сприятелихме със скаутите от нашия патрул и до вечерта, когато започна официалната церемония по откриването, разговаряхме оживено за това, което свързва всички нас – скаутите по света. На следващия ден гледахме едно от състезанията по ски свободен стил за жени на Зимните олимпийски игри, а на вечеря ни приветстваха както президентът на Корейската скаутска асоциация, така и губернаторът на провицията и други официални гости. След официалната вечеря ни представиха кратка презентация за една от основните инициативи на WOSM – „Messengers of peace”. До края на вечерта „кратката” презентация се превърна в широка дискусия, в която се включихме скаути от всички държави.


Третият ден, сам по себе си, беше едно незабравимо приключение - карахме дрезина по една железопътна линия, минаваща през планините и река Хан в околността. Малко по-късно карахме канута в езерото Уиамхо. Следобеда го прекарахме на търговската улица Мьонгдонг град Чунчеон, където имахме възможността да пробваме корейска улична храна и да разгледаме част от 300-те магазина. Вечерта гледахме фестивала за отпразнуване успеха на Олимпийските игри заедно с гражданите на Чунчеон.
Четвъртия ден прекарахме изцяло навън, карайки ски и впускайки се в различни снежни приключения с нашите нови приятели. Вечерта беше вечерята за сбогуване, след което имаше интернационална вечер, на която участниците от всички 72 държави представиха традиционни храни и сувенири, а някои дори представиха традиционни танци и песни.


На въпроса „Какво ви впечатли най-много в корейската култура и какво ще запомните най-ярко от това преживяване?” двамата отговарят: „Най-много ни впечатли сплотеността на хората там, колко лесно те те приемат и колко бързо ставаш част от групата. Всеки имаше с какво да допринесе за отбора, било то с талант, дух или просто с това, че е там и ни дава нужната подкрепа. Няма да забравим карането на каяк в заледеното езеро, когато трябваше да избутваме късовете лед с греблата, изключително студения вятър по релсите из планината и най-вече карането на ски с приятели, изпълнено с множество падания и смях. Разбира се, и храната беше чудесна. На връщане от Олимписйките игри обядвахме тукбеги булгоги - телешка яхния с нудли и зеленчуци. Ястие, което със сигурност ще пробваме отново.”

 

Представителите на ОБС се завърнаха успешно в България, щастливи и доволни, че са получили възможността да се докоснат до уникалната култура на една далечна азиатска страна. Като най-ценното, освен спомените и натрупания опит, обаче те определят изкованите добри приятелства със скаути от целия свят, които ще останат за цял живот!

 

 

Tags: Любопитно