Заедно за българските реки

Подтикнати от наводненията и придошлите реки през 2019г., Организация на българските скаути стартира инициативата "Заедно за българските реки"! Целта на тази инициатива е да почистим бреговете на колкото можем повече български реки и да предотвратим "плаващите сметища", на които всички станахме свидетели.


Децата осъзнаха колко е важно да опазваме нашето най-голямо богатство - прекрасната българска природа. Не е достатъчно само да почистваме отпадъците, които са оставени от недобросъвестни хора, но и да направим всичко по силите си, за да променим мисленето и да обърнем внимание на този проблем!


В началото на месец юни малките вълчета почистиха бреговете на реките Дунав, Батовска, Тученица и Луда Камчия, през изминалия уикенд 30 български и 30 белгийски скаути почистиха поречието на р. Янтра. Стартирайки от град Бяла те съумяха да почистят бреговете на реката до с. Белцов. Вечерите разнообразявахме с игри, песни и танци, които да сближат младежите от двете държави. Макар първоначалният план бе да достигнат до самото устие на реката, замърсяването бе толкова голямо, че младежите трябваше да спират на всеки няколко метра, за да събират отпадъците. Най-замърсените места се намираха под мостовете, където естественото течение на реката събира наедно падналите дървета с боклуците на хората.


Благодарение на подкрепата на Vivacom в следващите месеци предстоят почистванията на още български реки! А само след два дни нашите смели вълчета ще се впуснат в приключението да почистят цял язовир Цонево!

viva fund activity

Tags: Новини Любопитно