25th World Scout Jamboree 2023

Това лято ние, скаутите от Организация на българските скаути, имахме невероятната привилегия да се включим в Световното скаутско джамборе в Южна Корея. Това е най-големия скаутски лагер, обединяващ хора от цялата планета, готови да се забавляват, да опознават нови култури и да обменят опит.

 17

Световните джамборета са събития, които се провеждат на всеки 4 години в различни места от света, като тазгодишното издание се състоя в далечния град СаеМанГеум, Южна Корея. Българският контингент се състоя от 37 души – участници, лидери и доброволци. Първи в Корея пристигнаха нашите четирима доброволци, които успешно достигнаха лагера след дълго пътуване. Доброволците бяха разпределени в различен лагер от нашите участници, където установиха своите палатки.

 

След това пристигнаха и участниците с техните лидери. Въпреки дългото пътуване, приключенията тепърва започваха. Имахме изключителната възможност да бъдем сред публиката на откриването на Джамборето, в което се включиха едни от най-важните фигури в скаутството в световен план – Беър Грилс – Главен скаут на Световната организация на скаутското движение и Анди Чапман – Председател на Световната организация на скаутското движение, както президента на Република Южна Корея и някои от организаторите на лагера. Там бяха представени всички страни, участници на събитието, които наброяваха над 170.

На следващия ден лагера започна с пълна сила, като програмата включваше водни предизвикателства, еднодневни турове в близки села с разглеждане на забележителности, упражняване на скаутските умения и опознаване на чужди култури. Участвахме в концерти на подлагера ни, както и международни вечери, в които представихме България.

Българска традиционна гайда засвири на корейска земя, а чужденците имаха възможност да опитат българска храна, да играят хоро, да видят българска носия, да чуят лични разкази за скаутството в нашата родина.

16

Всички тези контакти бяха изключително полезни за нашите скаути, които на свой ред също опитаха традиционната храна на други държави, научиха за обичаите им и се запознаха с културата им. Доброволците имаха възможността да присъстват на интернационални вечери, в които се забавляваха със своите международни познати, разменяха връзки и баджове, обмениха опит и завързаха доживотни приятелства.

Въпреки екстремно горещото време, купонът не стихваше и духът в лагера беше неописуем. Нашите скаути напълно се впуснаха в лагерния живот, като спяха на палатки, готвиха си сами на портативни котлони и направиха местенцето си уютно с въжено-дървени конструкции.

В последствие се научи, че през Южна Корея ще премине тайфуна "Khanun", заради който за съжаление се наложи лагерът да бъде евакуиран. Тук е мястото да благодарим на посланик Ли Хо-шик, както и на жителите и кмета на град Седжонг. Евакуацията премина изключително гладко и всички от българският контингент напуснаха лагера за няколко часа.

Така с автобуси стигнахме от СаеМанГеум до Седжонг, административната столица на Корея. Въпреки непредвидените обстоятелства, престоят ни в Седжонг премина прекрасно. Там имахме най-добрите домакини, които ни заведоха в традиционни корейски ресторанти, организираха ни пикник и концерт специално за нас.

18

Нашият контингент успя да "Нарисува своята мечта" по най-добрия възможен начин!

Tags: Новини Любопитно