Earth Tribe и Целите за устойчиво развитие

🌐 Запознати ли сте със 17-те глобални цели за устойчиво развитие (ЦУР)? Те са посветени на разрешаването на фундаментални проблеми като бедността, глада, климатичните промени, унищожаването на биоразнообразието и са част от приетата през 2015 г. програма на ООН за превръщане на света в по-добро място за живот.
 
🤔Звучи ви познато? Точно така, посланието на ЦУР е в съответствие със скаутската мисия за изграждане на един по-добър свят. Поради това Световната организация на скаутското движение създаде програмата Earthtribe – движение на млади хора, ангажирани в опазването на планетата.
⚜️През ноември и декември Организацията на българските скаути проведе две обучения „Earthtribe“, фокусирани върху глобалните цели и тяхното значение за дейността ни. Участваха младежи от цялата страна на възраст между 13 и 26 години, които прекараха два уикенда в нашите центрове край Шумен и в Русе.
earth tribe shumen2
🤩По-малките научиха по забавен и вълнуващ начин безброй интригуващи неща за 17-те ЦУР. 🦸🚀Скаутите влязоха в ролята на супергерои, предлагайки различни иновации за изпълнение на целите, чрез които да разрешат някои наболели проблеми в родните си градове.
 
🌍♻️ Участниците разбраха какви са най-големите предизвикателства пред нашия общ дом – планетата Земя и изчислиха какъв въглероден отпечатък оставят. Всички заедно си обещаха да опазват околната среда и да дадат своя принос за постигането на 17-те глобални цели.
 
📚 Междувременно техните по-големи съмишленици, които вече имат опит с Целите за устойчиво развитие, също получиха полезни знания. Нашите обучители им разказаха повече за структурата и визията на ОБС, кои са актуалните ни инициативи и по какъв начин популяризираме дейността си в социалните медии. А защо всичко това е важно? 🤗 Защото някой ден именно тези младежи ще бъдат главните действащи лица в организацията!
 
🥳 ✨ Разбира се, по-големите също получиха своята доза забавление! Те използваха ключови думи, за да подготвят и изиграят кратки сценки с фокус върху глобалните проблеми. Съчетанието на креативност, старание, чувство за хумор и важно послание донесе усмивки на всички в края на дългия ден.
earth tribe ruse
Събитието се проведе в две части, а именно от 10.11-12.11 в скаутския център в гр.Шумен и от 1.12-3.12 в скаутския център в гр. Русе
Дейността е изпълнена в рамките на Проект НПИМД-КО1-ОБЛ-013/2023 „Повишаване качеството на младежката работа в скаутската организация“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025).

Tags: Новини Любопитно