Articles Tagged ‘Новини’

22 Февруари – международен ден на скаутството

Днес скаутските организации по света празнуват Международният ден на скаутството или  „Денят на основателя”.  На тази дата е роден основателят на скаутсткото движение – лорд Робърт Бейдън-Пауел.

robertbadenpowell e1456253301416 624x624През лятото на 1907г. военният офицер организира летен лагер за момчета, за да изпробва своите идеи за неформално обучение в областта на разузнаването и оцеляването сред дивата природа – той обучава младежите на различни умения като къмпингуване, дървообработване, водни спортове, алпинизъм и др. През 1908г. в Лондон е издадена и книгата му “Scouting for boys”. Тези две събития бележат началото на скаутското движение в световен мащаб. До 1910г. повече от 40 държави в т.ч. Германия, Канада, Франция, САЩ и др. признават скаутският метод за неформална форма на обучение и подпомагат развитието на националните скаутски организации.

Днес Световното скаутско движение обхваща над 40 милиона млади хора от 160 държави, независимо от техния пол, вяра или етническа принадлежност. 

 

Националните организации на тези страни са обединени в Световната Организация на Скаутското Движение (WOSM). Скаутското движение е доброволческа, неполитическа, образователна и демократична организация, открита за всички хора по света без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стояща в съгласие и хармония с целите, принципите и методът на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговият основател - лорд Робърт Бейдън-Пауел. Целта на скаутството е да допринася за образоването и духовното израстване на младите хора, и чрез една хуманна ценностна система, основана на обещанието и закона на скаута, да помогне за изграждането на един по-добър свят, в който хората да постигат своите стремежи и да играят творческа роля в развитието на обществото. Във всяка страна по света, с изключение на само шест, има скаутски организации. Това са Китай, Северна Корея, Куба, Лаос, Мианмар и Андора.

Първата искра на скаутската идея пламва в България още през 1911 г., само няколко години след появата на скаутството в същинската му родина – Англия. Генерал Н.Жеков, командир на Първи пехотен полк, се запознава с новата система за извънучилищна подготовка на момчета там и прави първите опити за прилагането ѝ в страната. До същинско движение скаутството в България се развива, едва след отзвучаването на затрудненията след Първата световна война около 1922г., под ръководството на Д.Александров и Ст. Янчулев. Първи главен скаут става П. Траянов.

 

Днес членове на Организация на българските скаути(ОБС) са повече от 1000 души от всички скаутски клубове в страната. Организация на българските скаути, като част от 

WOSM, цели да допринася за развитието на цялостния физически, интелектуален, обществен и духовен потенциал на младите хора, като личности и съзнателни граждани на своето общество в местен, национален и международен аспект. В настоящия дигитален свят, в който младежите прекарват все повече време във виртуалното пространство, принципите и идеите на скаутството изглеждат по-актуални и приложими от всякога.

Основните усилия на ОБС са насочени към набирането на доброволци, които да помагат със своите професионални и лични умения за обучението на младежите, към учреждаването на нови скаутски клубове, към развитие на съществуващите такива. Организацията работи целенасочено за създаването на скаутски центрове в страната, както и за популяризиране на скаутските ценности, идея и морал сред българското общество.

TELUS International Europe

telus nНа 10.02.2016 г. Общественият борд на TELUS International Europe (TIE) на церемония в София дари на Организация на българските скаути 5700 канадски долара в подкрепа на реализирането на проекта ”Скаутски център за екологично образование”.

„Беше наистина трудна задача да изберем най-добрите от многото подходящи проекти на толкова уважавани благотворителни организации в цяла България и Румъния. По време на двете ни сесии на гласуване, членовете на Борда прегледаха повече от 150 кандидатури. Това неоспоримо доказва, че неправителствените организации наистина допринасят за положителните социални промени в България и Румъния”, коментира Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe.

Бордът обединява видни обществени лидери и членове на TIE, които всяка година ще вземат решения за това кои благотворителни инициативи ще бъдат финансирани, в зависимост от тяхното влияние за обществото. През 2016 г. селекцията на членовете се спря на 20 кандидатури измежду над 150 разгледани проекта. „Стремим се да намерим точния баланс между теми като околна среда, здравеопазване и образование. За мен образованието има голяма тежест, тъй като когато човек израсне необразован, това го лишава от много възможности. Опитваме се да помагаме на мислещи и активни хора да направят малка стъпка напред. Някои от тях правят повече от малка крачка и именно това е ролята на Обществения борд – да намерим тези зрънца, да ги покажем на обществото, да им помогнем да се развият и така да направим средата, в която живеем поне малко по-добра“, каза Левон Хампарцумян, председател на Обществения борд.“

Някои от членовете на борда са Магдалена Малеева, основателка на Горичка.бг, Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital и един от основателите на кампанията „Заедно в час“, Нели Радева, основател на Фондацията „И аз мога“.

Бъдещето е в децата!

Малко преди Коледа вълчетата от СК „Компас” и СК„Мадарски конник”, започнаха да работят по най-новата програма на ОБС "Бъдещето е в децата"- малки дарителски проекти. Тя цели да развие социалните умения на децата, да ги научи как да управляват своите пари, как да са комуникативни и най-вече как да инвестират в своето бъдеще. Чрез дарителските кампании вълчетата се научават да помагат на другите и на себе си, да постигат своите цели и във времето разбират, че да помогнеш, не е грешка, даже и никой да не ти благодари за това.

След  много усилия от страна на децата резултатът от скаутската програма "Бъдещето е в децата" е повече от добър. Целта, която всяка шесторка си постави, беше да успеят сами да си закупят палатка, така необходима за летните им приключения. Сумата, която успяха да съберат децата от своя Коледен базар, беше 688,12 лв. общо за всички шесторки от  СК „ Компас“ и 357,40 лв. за  СК„Мадарски конник“ - сума, крайно недостатъчна за закупуването на необходимите шестместни палатки.

Децата не се отчаяха, а веднага впрегнаха сили и започнаха да се подготвят за следващата си дарителска кампания - Мартенски благотворителен базар. В продължение на 2 месеца всяка шесторка се самоорганизираше и изработваше своите мартенички. Понякога успяваха да се съберат всички заедно, понякога това не бе възможно и всеки твореше вкъщи, след  училище, след  тренировка, след школа - във всяка една свободна минута.

Дойде мигът на Мартенския базар, който се проведе между 24 и 28 февруари. Тук е моментът да благодарим на Гранд Мол Варна и на фирма Булмаг за това, че предоставиха възможност на децата  да постигнат своите цели. В началото вълчетата се притесняваха, пристъпваха плахо, говореха тихо, бяха неуверени и несигурни. Не знаеха как ще бъдат приети от хората, но не след дълго те разбраха, че когато истински вярваш в нещо добро и вървиш към него с цялото си сърце, хората ти подават ръка. От този момент нататък децата разтвориха своите криле и разказваха за своите приключения, цели и стремежи. Те подаряваха мартенички на всеки, който подкрепи тяхната кампания, а хората си тръгваха с изпълнени сърца, неустоели на усмивките и блясъка в детските очи.

Това, което постигнаха децата, е огромно, те придобиха много нови социални умения и добродетели. Тези малчугани успяха да надминат своите очаквания, но още повече - доказаха, че няма невъзможни неща. Те си поставиха цел, вложиха в нея много енергия, вяра, любов, надежда, труд и всеотдайност и показаха на всички, че колкото и да са малки и беззащитни, щом работят в екип, могат да постигнат чудеса.

Сумата, която събраха децата от Мартенския базар, е в размер на 2549,16 лв. за СК „Компас“ и 721,39 лв. за СК „Мадарски конник“. След окончателното преброяване и събирането на сумите от двете кампании резултатът е общо 3237,28 лв. за СК „Компас“,  и 1078,79 лв.  за СК „Мадарски конник“ !

Сумата се разпределя между шесторките на СК „Компас” по следния начин:  всяка шесторка получава така желаната палатка, т.е. 5 бр. по 500,00лв = 2500лв. Целта е изпълнена и дори остават още средства - 737,28лв. За това децата заедно със своите лидери решиха с част от парите да осъществят социален проект. Вълчетата имат задача да решат на кого, как и с какво можем да помогнем. Очаквайте скоро тяхното решение!  Останалата част от 437,28лв е разпределена пропорционално в клубните касички  на всяка шесторка, като част от тях ще бъдат инвестирани за бъдещи дарителски кампании.

Събраните средства  от СК „Мадарски конник” са разпределени  между всички шесторки, като всяка от тях получава в клубната си каса 119,78лв. Очакваме окончателното решение на децата за идеята в която смятат да инвестират своята сума.

БЛАГОДАРИМ на всички вас, които подадохте ръка на тези прекрасни деца! Те го заслужават, те ще го развият и ще постигнат великолепни резултати за обществото на България. БЛАГОДАРИМ на ръководството на Гранд Мол Варна за предоставената възможност децата да разположат своя базар на тяхна територия! БЛАГОДАРИМ на фирма Булмаг за това, че винаги откликват и подкерпят скаутите и вълчетата от Шумен в техните начинания!  БЛАГОДАРИМ на всички родители, за това, че винаги са до нас и са готови да откликнат на нашите идеи, колкото и щури да са те! БЛАГОДАРИМ и на всички лидери и доброволци, които помагаха на децата в тяхното израстване!

Великите снежни открития

Великите снежни открития 2017 г.


Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяха в живописната хижа Буковец.

16708394 1267968849957010 2095801161349833970 n
В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

wintercampupНационалният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

 

Великите снежни открития 2017 г.

Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяхав живописната хижа Буковец.

        В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

        Националният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

Вълчета на 100 години


На 16.12.2016г. „вълчетата” отпразнуваха своя стотен рожден ден.

В България и по света най-младите членове на скаутското движение отбелязаха юбилея от създаването на възрастова секция „Вълчета”


cub1Само за няколко години след своето създаване през 1907г. скаутското движение добива огромна популярност по целия свят. До 1910г. повече от 40 държави, в т.ч. Германия, Канада, Франция, САЩ и други, признават скаутския метод за неформална форма на обучение и подпомагат развитието на националните скаутски организации.
Първоначално създаден за обучение на момчета на възраст над 11 години., скаутският метод се превръща в универсална форма на обучение за всички млади хора по света. През 1916г. в скаутството официално е създадена и възрастовата секция „Вълчета”(Cub Scouts), а на 16.12.2016г. милиони скаути по света отпразнуваха своята 100-годишнина с различни събития и чествания – много „вълчета” получиха своята първа скаутска връзка и положиха своето скаутско обещание. Тепърва те ще откриват приключението, наречено „скаутство”, и неговата магия.
У нас Организацията на българските скаути в София, Варна, Русе, Шумен, Шабла и др. отбеляза юбилея с различни събития, на които вълчетата научиха интересни факти за скаутската идея - за зараждането й, за развитието й, за скаутския закон и скаутското обещание. Много от тях за пръв път сложиха своите скаутски връзки и разбраха, че са част от едно голямо семейство. Много от клубовете в страната проведоха благотворителни базари и тържества, а малките вълчета се превърнаха в помощници на Дядо Коледа и с удоволствие се включиха в изработването на коледни картички, играчки, различни коледни сувенири и се учиха как се приготвят коледни лакомства, които после продаваха, а със събраните пари решиха да зарадват деца в неравностойно положение или да помогнат за други добри каузи. Най-малките скаути се забавляваха неимоверно много и получиха възможност да проявят въображението си без ограничения – рисуваха, изработваха свещи, свещници, преспапиета и други интересни изделия. Някои от тях се включиха в готварските приключения, където приготвяха красиви и вкусни коледни лакомства. „В скаутството да си „вълче”, е най-вълнуващо!- пък разкриха пораснали вече скаути. - Защото там всичко е непрестанни игри и едно голямо приключение – непознато, ново и вълнуващо!”, добавят те.
skautsfriends1В Организацията на българските скаути тече трескава подготовка на Зимен национален лагер, който ще се проведе на х. Чумерна в Еленския балкан и в който ще се включат деца и младежи от всички възрастови групи и от всички градове в страната, в които съществуват скаутски клубове. Очертава се едно страхотно „джамборе” с много игри, забававления и снежни приключения!
А на младите скаути по случай техния празник можем само да пожелаем:
На добър час, малки „вълчета”!

Европейската скаутска конференция започна в Осло

norwegiaРезултатите от гласуването за новото ръководство на Европейския скаутски регион са вече обявени. Юлияна Даскалов е избрана за член на Европейския скаутски комитет! Да поздравим македонските ни братя за добре свършената работа. Приятеля на българските скаути Кевин Кмилери от Малта получи най - голям брой гласове във вота и съответно става новия председател на европейския скаутски регион . Другите членове на новото ръководство са Николо Пранзини-Италия, Хулда от Исландия(фамилията е сложна като оня исландски вулкан), Чип от Белгия, Ларс Крам от Германия.

Едно невероятно пътуване

edno patuvaneДесет прекрасни дни сред чудните средиземноморски гори на Испания. Задачата ни беше да подготвим мястото за лагер с над 1000 участника, който ще се проведе в края на април. Всеки ден имахме дейности, свързани с прочистването на горите и превантивни мерки срещу горските пожари. Подготвяхме и материалите за игрите за предстоящия лагер. Имахме различни ателиета, на които се водеха уъркшопи, касаещи различни теми: Какво е да си медиатор; Как да се ориентираме; Какво е да си част от нещо по-голямо и много други. Всяка вечер имахме различни вечерни дейности. Показаха ни типичните си танци, кухня и игри. Ние от наша страна им показахме нашите. Завързахме много нови приятелства. Последните два дена прекарахме във Валенсия. Разгледахме града, посетихме огромния аквариум и въпреки че валеше, успяхме да се насладим на последните си дни в Испания. Прибрахме се уморени, но и заредени с много приятни емоции.

Заедно за българските реки

WWF България и Организация на българските скаути - заедно за българските реки


scoutsWWF България и Организация на българските скаути отново обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. Предвид огромните предизвикателства пред нашия общ дом ролята на младите хора в създаването на по-добър свят е от изключително значение.


„Денят на реките” ще се проведе на 11 май. Повече от триста скаути на възраст от 7 до 18години ще трябва да приложат своите умения, за да съберат възможно най-много отпадъци в труднодостъпни места покрай реките. Едновременно дванадесет скаутски клуба в девет български града, съвместно с доброволци и приятели, ще направят всичко по силите си, за да почистят крайбрежията на девет български реки – Искър, Дунав, Русенски Лом, Камчия, Черна, Батова, Тученишка и други.


За две години съвместните инициативи на двете организации достигнаха до стотици деца и младежи. Участвахме в инициативата за Часа на Земята, организирахме почиствания, събития, посветени на опазване на видовото разнообразие, на реките, проведохме интересни беседи.
Сега WWF България и ОБС отново са заедно - този път за да почистят българските реки!


Членовете на ОБС, заедно с много доброволци ще почистват крайбрежни зони на реки в София, Варна, Русе, Шумен, Елена, Смолян, Плевен, Свищов и Шабла.
Целта на инициативата е да повиши общественото внимание върху един сериозен екологичен проблем, но освен това да повиши екологичното образование на децата и младежите. Формирането на отговорност към околната среда е един от приоритетите на двете организации и е съществена част от програмата за неформално образование на Организация на българските скаути.

Зимен лагер

Как да се подготвим за зимен лагер в планината?


Бъди подготвен! Това е нашият девиз и всеки един скаут знае, че добрата подготовка е всичко!


winter campОрганизацията на българските скаути подготвя зимен лагер, който ще се проведе в периода 04.02-08.02 в подножието на връх Чумерна в Еленския балкан. В приключението ще се включат деца и младежи от десет клуба в страната, а хижите Буковец и Чумерна ще се огласят от скаутски игри и веселби! Очертава се едно незабравимо снежно приключение! Как обаче да се подготвим за подобен лагер? Какво да сложим в раницата? Какво трябва да знаем за срещата си със снега и студа?
Както всеки скаут ще ви каже, добрата подготовка е много важна за всяко едно приключение сред природата. Това важи с двойна сила, когато условията са зимни. Ето и какво трябва да сложим в раницата, когато се приготвяме за един зимен лагер:
Зимни обувки – трябва да са високи и непромокаеми. Добре е да имаме два чифта, в случай, че единият се намокри. Съвременните туристически обувки имат непромокаема и дишаща мембрана, която запазва краката сухи, но трябва да са високи, за да не влиза сняг. Подметките е хубаво да са от каучук, с грайфер поне 2-3мм, за по-добро сцепление върху снега. Обувките трябва да са с един номер по-големи от обичайното, за да ни позволяват да обуем по-дебели чорапи.
Двойно количество чорапи – колкото и добри да са обувките ни, е много вероятно в един момент да пропуснат или да влезе сняг. Затова е добре да имаме няколко резервни чифта чорапи за преобуване. Чорапите, които обуваме, също трябва да пропускат влагата, а не да я попиват. Ако си сложим дебели памучни чорапи, краката ни биха се изпотили въпреки дишащата мембрана. Най – добрите варианти са вълнени или ски чорапи.
Шал, шапка и два чифта ски ръкавици – задължителни при зимни излети. Добре е да имаме и ски маска, която да пази лицето ни от вятъра. Ако ръкавиците ни се намокрят, трябва веднага да ги сменим – ръцете, както и краката, трябва винаги да са сухи и топли.
Гети – Те са изключително важна част от зимната ни екипировка, защото предотвратяват вдигането на панталона ни при вървене, откъдето и влизането на сняг в обувките ни.

 

Няма такова нещо като студ, само недостатъчно слоеве! Ако ви е студено, добавете още един пласт дрехи.Ето и как да подберем добре облеклото си, за да не ни е студено в снега - най-отдолу може да се сложи меко бельо, недразнещо кожата и непопиващо влагата при изпотяване. В специализираните магазини за туризъм се продава специално термобельо, което е особено подходящо поради високия комфорт, който осигурява. Върху него трябва да се сложи полар или вълнена дреха - риза или пуловер (тъканните дрехи са по-подходящи от плетените, понеже са по-плътни и предпазват повече от вятъра). Следващият пласт е яке от пух или от изкуствени кухи влакна. Основният недостатък на пуха е, че ако се намокри, неговите изолационни качества рязко намаляват, за разлика от пълнежа с кухи влакна(това трябва да се има в предвид и при избора на спални чували). За сметка но това изделията от пух са изключително леки и компактни. Важно е якето да има дебела качулка, която да покрива шапката и долната част на лицето. Като последен пласт при необходимост трябва да се предвиди тънка дреха, която да е водонепромокаема и ветроупорна.

Същото се отнася и за панталоните – носете поне два пласта панталони. Първият е чорапогащник или термоклин, а вторият са топли, непромокаеми панталони, които да ни предпазят от снега. Добре е те да са леки и бързосъхнещи.
Ски якетата и ски панталоните винаги са добър вариант през зимата, защото отговарят на всички горепосочени условия и можете да ги откриете в повечето спортни магазини.
Презагряването е също толкова голям проблем, колкото и студът. При изпотяване в студено време влажните дрехи отвеждат навън топлината от тялото, в резултат на което може да се стигне до измръзване. Съобразявайте облеклото си според нивото на активност – ако започнете да се потите, премахнете един слой дрехи. Ако се изпотите, преоблечете се при първа възможност.

scouts camp
Други полезни неща, които трябва да присъстват в раницата ви, са – швейцарско ножче, фенер или челник, кибрит в непромокаема кутия, метално канче. Слънчевите очила и слънцезащитен крем също са важен аксесоар, дори през зимата – нека минусовите температури не ви подлъгват, ако времето е слънчево и нямате слънцезащитен крем, лицето ви със сигурност ще изгори, особено ако сте високо в планината.
Ето и няколко трика, които също могат да се окажат полезни при екстремни зимни условия: носете си найлонови торбички – в случай, че обувките ви започнат да пропускат, те могат да запазят краката ви сухи, като ги „обуете” върху чорапите. Ако обувките ви се намокрят, натъпчете обувките с вестници и ги изсушете на топло и проветриво място, но не на пряка топлина, защото тя ще изпече и повреди материята.
Пийте течности и си хапвайте по-начесто – хидратирането и запазването на енергийния баланс е особено важно в студено време, когато тялото използва повече енергия за поддържането на телесната температура.

За предстоящия зимен лагер ви обещаваме много сняг, весели скаутски игри и незабравими приключения!

Какво е необходимо, за да оцелееш

Официално представяне на вторият сезон на интернет поредицата "Какво е необходимо, за да оцелееш" /"What It Takes to Survive"/беше направено пред представители от над 20 европейски скаутски организации по време на Генералната асамблея на Европейския младежки форум, която се състои от 17 до 20 ноември във Варна- Европейска младежка столица за 2017 г.

survive

Организацията на българските скаути използва възможността, в рамките на съпътстващата програма на Генералната асамблея, на 17 ноември да представи пред делегатите този новаторски младежки проект, дело на скаутите Цветан Найденов и Светослав Атанасов.
Авторите сами се определят като големи ентусиасти, които всеки ден учат и откриват нови неща. И тъй като се занимават още с кино и всякакви видове спортни и екстремни активности, са решили да представят скромния си опит на всички, които имат желание да се запознаят с някои начини на оцеляване, като всички техники са лично изпробвани и проверени от тях.

YFJОчаквайте да гледате на уеб страницата на Организация на българските скаути всички нови епизоди на интернет поредицата.
Можете да видите началото на втория сезон тук: https://youtu.be/FE2om9mxQ-8

Скаутите за околната среда

ком2

Ние сме скаути, ние работим за е един по-добър свят. Ние превръщаме унищожени от човека терени в нови зелени гори. Ние привличаме доброволци, еколози, хора с кауза да участват заедно с нас. Прилагаме световната скаутска програма за околна среда, учим се, работим и създаваме устойчиви програми. Всяко засято от нас дърво е глътка въздух за хората и природата. Всяка година десетки членове на Организация на българските скаути се включват като част от залесителни кампании и успяват да поставят началото на нова гора. И тази година вълчета, скаути, венчъри и лидери от пет клуба се включиха в подобни дейности и засадиха над 1000 дръвчета.

 

Благодарим на Североизточно държавно предприятие, Кмета на район Вл.Варненчик-гр.Варна, Община Шабла, Държавно горско стопанство Балчик, Фирма Екоколет, Фондация 77 и Община Елена.

 

Дейностите са част от World Scout Environment Program

 

Скаут лидери организирали и реализирали дейността: Катерина Георгиева, Лидия Дончева, Светослав Казаков, Йордан Дянков, Женя Рашкова-Младенова, Виолета Соленкова, Даниела Кънчева, Доротея Панчева, Живко Жечев

 

 

 

 

 

 

Скаутите за Хитрино

Българските скаути и техни приятели в помощ на с. Хитрино


SCOUTS forHitrinoЕдин нелеп инцидент, при който загинаха 7 души, а десетки други бяха ранени и останаха без домове, непосредствено преди светлите коледни празници.
Часове след трагедията в с. Хитрино доброволци от ОБС започнаха подготовка за оказване на помощ и подкрепа на пострадалите и техните близки. Бързо се събраха повече от 50 души от Шумен, Варна и Русе, готови да се включат в момента, в който от МВР допуснат външни лица в засегнатия от взрива район, за да помогнат със своя труд и според своите възможности.

След като се разбра, че все още съществува опасност от вторични взривове, и че компетентните органи ще разрешат достъпа до мястото след като се обезопасят останалите цистерни, скаутите и техните приятели решиха, че ще организират по-мащабна доброволческа акция. В момента се очаква „зелена светлина”, като предвидената дата е 17-18 декември. От организацията още съобщават, че след като я получат заминават на терен, за да помогнат с каквото е необходимо.

 

 

 

До момента от Организация на българските скаути занесоха 400л. минерална вода в с. Каменяк, където имаше сериозна нужда от питейна вода. Днес (14.12) още три палета(малко над 1500 бутилки по 1,5 литра) с минерална вода, дарени от фирма „Водица ботълинг ООД“ бяха доставени до Кризисния щаб.

В момента се набират материални дарения. Има нужда от питейна вода, консерви, топли завивки, дрехи и други неща от първа необходимост. Актуална информация относно доброволческата акция, връзка с координаторите на ОБС в посочените градове можете да получите на телефон +359 88 5232 216 от 08:30 до 16:30 часа всеки ден или във фейсбук групата.

Сборните пунктове на доброволческите отряди, които в събота(17.12) ще тръгнат към с. Хитрино са следните:
Варна - 7:15 сутринта, място: паркинг на Кауфланд ( МОЛ Варна);
Русе - 7:00 сутринта, място: Централна ЖП Гара - Русе;
Шумен - 8:30 сутринта, място: Скаутски клуб ( срещу хотел Неон)

Организация на българските скаути моли всеки, който има желание да помогне, независимо дали със своя труд или с дарение, да се свърже с нас, за да получи повече подробности!

Скаутите на България за по-чиста природа и по-добър свят!

На 24 март в „Часът на Земята“ – точно в 20:30 ч. - милиони хора по света загасиха лампите и електричеството  домовете си и за кратко единствено звездите останаха да бдят над нас! Инициативата на WWF, която започна през 2007 г. в Сидни и се провежда всяка година в последната събота на месец март, днес се е превърнала в едно от най-големите световни събития за популяризиране и предприемане на действия за опазване на околната среда.  

Тази година WWF и Световното скаутско движение обединиха усилия, за да постигнат общата си цел – по-чиста планета и един по-добър свят! В България много скаутски клубове от ОБС се включиха активно в инициативата, като проведоха различни дейности.

Вълчетата от СК „Компас” - Варна и СК „Мадарски конник” - Шумен засадиха двадесет дръвчета в Аспарухов парк във Варна. Децата научиха как дърветата помагат за чистия въздух на планетата като осигуряват кислорода, който дишаме, и намаляват въглеродния диоксид, който е една от причините за парниковия ефект в атмосферата.  Вълчетата сами подготвиха дупките, поставиха и поляха фиданките. Те поеха задачата да се грижат за дръвчетата и в бъдеще и да положат всички усилия, за да оцелеят колкото се може повече от малките фиданки.

В СК „Приста скаут” - Русе венчърите обясниха на вълчетата от клуба как правилно да разделят своите отпадъци и защо е толкова важно за нашата планета рециклирането на отпадъците. Най-малките членове на клуба имаха забавна игра, в която трябваше да намерят правилните контейнери за отпадъците, които им раздадоха по-големите им другари. Накрая положиха тържествено обещание, че няма да използват пластмаса за техните дейности и лагери и получиха задача да помагат вкъщи за правилното разделяне на боклука!

В скаутските клубове „Родопски скаут” - Смолян, „Владислав Варненчик” - Варна, „Ястребите” - Шабла и „Лъвче” - Плевен вълчета и скаути изработваха красиви арт аксесоари от стари пластмасови бутилки и научиха как можем да използваме нещо на пръв поглед непотребно, за да създадем нещо полезно и красиво. Вече имаме прекрасни саксии, най-различни панери и редица цветни украшения. Много смях, умения и креативност съпътстваха творческия процес на всички млади скаути!

В СК „Владислав Варненчик” малките вълчета сами майсториха къщички и хранилки за синигери, като използваха най-различни инструменти – триони, винтоверти и т.н. Скаутите от „Острец” – Елена също майсториха къщички за птици, боядисаха ги в красиви цветове, след което ги поставиха по дърветата.

СК „Морски вълк”- Варна продължават с националната инициатива на ОБС „Да спасим кестените”. Скаутите от редица клубове в страната се опитват да решат проблема с нападнатите от листоминиращия молец кестенови дървета в градовете. За целта те поставиха къщички и хранилки за синигери още през есента, като ги наглеждаха и зареждаха цяла зима. Сега те продължават със своите усилия!

Природата принадлежи на всички нас и ние й дължим много повече отколкото понякога признаваме. На нея дължим своя живот, всичката красота на този свят и сега е моментът да положим решителни усилия, за да я съхраним такава, каквато е!

Скаутите по целия свят се посвещават на тази кауза ежедневно. Днес ние възпитаваме и обучаваме екологичните лидери на утрешния ден!

Скаутите се впускат в кампанията "Купи и сподели"

KupiIspodeli

Ние, скаутите на България, решихме да подкрепим кампанията "Купи и сподели"
на Националния Омбудсман г- жа Мая Манолова, защото вярваме, че това е 
възможност да помогнем на възрастните хора - нашите баби и дядовци.

 

Целите ни като членове на Световното скаутско движение (WOSM),
са всеки ден да се опитваме да помагаме на хората в нужда,
да градим един по- добър свят и да научаваме нови умения за живот.

 

 

Ние, скаутите на България сме деца и младежи и това не ни пречи да постигаме
много и да си поставяме високи цели, защото - Ние сме Скаути.

 

Ние сме посланици на мира, а Мирът започва с обичта, вътрешния покой,
състраданието и протегнатата приятелска ръка.

 

И с доброто дело за по- добър свят! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скаутски зимен лагер 2016 г.

zimenЗа пореден път Организация на българските скаути проведе зимен лагер за своите членове. Тази година организатори бяха ръководителите от Скаутски клуб „Владислав Варненчик” гр. Варна. Лагера се състоя в дните между 30 януари и 3 февруари 2016 год. Под името „Снежни тайни 2” на хижа Плевен край град Априлци се събраха около 70 вълчета, скаути и лидери. Всички участници на възраст между 5 и 40+ години проявиха интерес и активно се включиха в дейностите, с желание и любопитство приеха голямото предизвикателство.

СК „Морски вълк” гр. Варна; СК „Владислав Варненчик” гр. Варна, СК „Ястребите” гр. Шабла; СК „Мадарски конник” гр. Шумен и СК „Кракра Пернишки” гр. Перник пристигнаха с трескаво очакване по обед на 30.01 в подножието на хижа Плевен. От там, разделени на малки групи, въоръжени с вода и сандвичи, всички участници направиха малък поход до самата хижа. Наблягаме на думата „малък”, защото един преход на горе по склон, в рамките на два часа не е огромно предизвикателство, и е по силите на всеки български скаут.

След пристигането си бяхме настанени по стаите и започнахме да се тълпим около печките, за да се стоплим.

Подготвените игри и забавления не търпяха отлагане и започнаха веднага. Дейностите на закрито включваха логическо мислене, съобразителност, бързина, ловкост, креативност и изискваха съсредоточаване от участниците. Пример за комбинирана игра беше сглобяването на шейна от всеки отбор и спускането по пистата с нея. Съревнованието бе оспорвано, като критерия да задържиш шейната цяла бе най труден. Малките задачи на отборите бяха свързани една с друга и водеха до голямата игра. Тя се проведе в последния ден, когато всички трябваше да влязат в битка с истински рицари, да преодолеят страшните разбойници и да открият съкровището.

Задължително за един планински лагер на около 1500 м надморска височина е участието на снега в забавленията. Единият ден бе посветен на зимните спортове. Оказа се не толкова лесно да се задържиш върху ски или сноуборд. Голям фурор и много усмивки предизвикаха сложите пируети, въртеливите движения и хилядите падания на повечето, които за първи път се качват на подобни уреди. Най позната на всички, а и най използвана се оказа шейната, която позволи дори и на имащите скиорски заложби да се овъргалят обилно в снега.

Храната, заслужено, бе обилна и разнообразна. Количеството засити и най големите гладници. Съвсем по скаутски, бяха организирани дежурства и всеки имаше собствено място в подреждането на масите, сервирането и почистване на масите за хранене.

Вечерите бяха свързани с разнообразни игри. В една от тях участниците вложиха много усилия да подготвят собствени сценки, в които чрез пантомима да изиграят история по предварително зададени думи. По подобие на популярен риалити формат бе сформирано международно жури, наречено „журето” с членове литовски, френски и български представители. Оценяването беше строго, но справедливо. „Журето” подложи на проверка познанията на публиката по литовски и френски език, но добре че участниците бяха толкова добре подготвени, че нямаше проблеми с този опит за хумор. Водещи на събитието бяха двете грации Снежи и Женя, които се постараха да внесат добро настроение и да стимулират с подходящи изрази като „давай”; „по-бързо” и „не се отказвай” всички участници.

Последния ден по обяд, отново след кратък поход, всички участници успешно достигнахме паркинга, където ни чакаше транспорта до родните места.

Щастливите лица, веселия смях и шеги, новите лагерни връзки и скаутски нашивки показваха, че организаторите са си свършили добре работата и са провели един успешен лагер.

Ако сте пропуснали, възможността за това изживяване, погрижете се да поправите грешката си при следващата подобна възможност!

Часът на Земята: Свържи се с природата

FB Cover 8280x4620 scouts5

WWF България и Организацията на българските скаути обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата.

Часът на Земята е инициатива на Световния фонд за дивата природа (WWF), която цели да ангажира милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Повече от всякога нашия общ дом е застрашен от проблемите с климата и намаляването на биоразнообразието. 

Тази събота 24.03. от 20:30 ч. до 21:30 ч. всички скаути и нашите приятели ще изгасим електричеството в нашите домове с мисъл за Природата и това как да направим света по-добър.

Скаутските клубове от Варна, Елена, Русе, Смолян, Шумен, София, Плевен се включват активно в кампанията, като организират редица дейности за засаждане на дръвчета, изработване на предмети от рециклирани материали, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри. За повече информация относно организираните дейности, вижте страниците на клубовете от раздел "За нас" - "Къде сме (скаутски клубове)".

ЧрезСкаутския метод, който стои в основата на скаутството, децата научават чрез игра как трябва да се погрижим за нашата прекрасна планета. Скаутството дава възможност всяко дете да се докосне и да възстанови връзката с дивата природа, нещо, от което децата имат такава голяма нужда в забързаното ни градско ежедневие. 

Мотото на тазгодишното издание е "Свържи се с природата". Ето няколко идеи от WWF България как може да се свържете с природата:

1. Намалете употребата на пластмаса.

Пластмасовите продукти са ужасяващи за околната среда. Неправилно изхвърлената пластмаса стига до океана, където застрашава морския живот, а при изгаряне отделя отровни газове. Какво да направите: пазарувайте с торби за многократна употреба и избягвайте пластмасовите чинии, прибори, сламки и др. 

2. Посадете растения.

Отглеждането на растения може да действа релаксиращо след тежкия работен ден. Независимо дали ще е само една саксия или ваша собствена градина, грижейки се за растенията, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

3. Излезте на разходка сред природата.

Още този уикенд отделете за разходка сред природата и се насладете с пълна сила на красотата ѝ и благодатта, която дава! В гората, на плажа или в планината - природата е прекрасна и е навсякъде около нас! 

4. Хранете се устойчиво.

Увеличаването на световното население води до свръхконсумация на храна. Някои животински видове са силно застрашени, а с това и хората, чиято прехрана зависи от тях. В същото време много от нас пилеем храна, която е коствала природни ресурси. Консумирайте само толкова, отколкото се нуждаете. Намалете приема на месо, избирайте местни производители и храни с устойчив произход.

 Още идеи и повече информация може да намерите на сайта на WWF България.