Articles Tagged ‘Любопитно’

13th Macedonian Scout Jamboree

Преди седмица, 30 български скаути се завърнаха от невероятното приключение 13th Macedonian Scout Jamboree - 13та Смотра на СИМ - Националното скаутско джамборе на република Северна Македония. В продължение на 10 дни младежите от организацията трупаха положителни изживявания, емоции, спомени и нови приятелства! Усвоихме нови знания и умения и затвърдихме тези, с които отидохме.

14

Насладихме се на прекрасната природа, залезите и къмпингуването сред величествени крушевски планини. Плувахме, събирахме горски плодове и билки, ориентирахме се, катерихме се, насладихме се на водни спортове и екстремен въжен парк. Намерихме приятели сред скаутите от 17 други държави, които бяха гости на събитието и разменихме много скаутски връзки и баджове.

Успяхме да разгледаме красивите градове Крушево и Прилеп и да отдадем почит пред българските войници, завинаги останали на македонска земя. Достойно представихме България - нейната

култура, традиции, песни и танци, както и някои от нашите най-популярни ястия.

13

Благодарим на нашите приятели от Соjуз на извидници на Македониjа - Scout Association of Macedonia за прекрасната организация на сбитието, гостоприемството и хубавите спомени!

25th World Scout Jamboree 2023

Това лято ние, скаутите от Организация на българските скаути, имахме невероятната привилегия да се включим в Световното скаутско джамборе в Южна Корея. Това е най-големия скаутски лагер, обединяващ хора от цялата планета, готови да се забавляват, да опознават нови култури и да обменят опит.

 17

Световните джамборета са събития, които се провеждат на всеки 4 години в различни места от света, като тазгодишното издание се състоя в далечния град СаеМанГеум, Южна Корея. Българският контингент се състоя от 37 души – участници, лидери и доброволци. Първи в Корея пристигнаха нашите четирима доброволци, които успешно достигнаха лагера след дълго пътуване. Доброволците бяха разпределени в различен лагер от нашите участници, където установиха своите палатки.

 

След това пристигнаха и участниците с техните лидери. Въпреки дългото пътуване, приключенията тепърва започваха. Имахме изключителната възможност да бъдем сред публиката на откриването на Джамборето, в което се включиха едни от най-важните фигури в скаутството в световен план – Беър Грилс – Главен скаут на Световната организация на скаутското движение и Анди Чапман – Председател на Световната организация на скаутското движение, както президента на Република Южна Корея и някои от организаторите на лагера. Там бяха представени всички страни, участници на събитието, които наброяваха над 170.

На следващия ден лагера започна с пълна сила, като програмата включваше водни предизвикателства, еднодневни турове в близки села с разглеждане на забележителности, упражняване на скаутските умения и опознаване на чужди култури. Участвахме в концерти на подлагера ни, както и международни вечери, в които представихме България.

Българска традиционна гайда засвири на корейска земя, а чужденците имаха възможност да опитат българска храна, да играят хоро, да видят българска носия, да чуят лични разкази за скаутството в нашата родина.

16

Всички тези контакти бяха изключително полезни за нашите скаути, които на свой ред също опитаха традиционната храна на други държави, научиха за обичаите им и се запознаха с културата им. Доброволците имаха възможността да присъстват на интернационални вечери, в които се забавляваха със своите международни познати, разменяха връзки и баджове, обмениха опит и завързаха доживотни приятелства.

Въпреки екстремно горещото време, купонът не стихваше и духът в лагера беше неописуем. Нашите скаути напълно се впуснаха в лагерния живот, като спяха на палатки, готвиха си сами на портативни котлони и направиха местенцето си уютно с въжено-дървени конструкции.

В последствие се научи, че през Южна Корея ще премине тайфуна "Khanun", заради който за съжаление се наложи лагерът да бъде евакуиран. Тук е мястото да благодарим на посланик Ли Хо-шик, както и на жителите и кмета на град Седжонг. Евакуацията премина изключително гладко и всички от българският контингент напуснаха лагера за няколко часа.

Така с автобуси стигнахме от СаеМанГеум до Седжонг, административната столица на Корея. Въпреки непредвидените обстоятелства, престоят ни в Седжонг премина прекрасно. Там имахме най-добрите домакини, които ни заведоха в традиционни корейски ресторанти, организираха ни пикник и концерт специално за нас.

18

Нашият контингент успя да "Нарисува своята мечта" по най-добрия възможен начин!

Earth Tribe и Целите за устойчиво развитие

🌐 Запознати ли сте със 17-те глобални цели за устойчиво развитие (ЦУР)? Те са посветени на разрешаването на фундаментални проблеми като бедността, глада, климатичните промени, унищожаването на биоразнообразието и са част от приетата през 2015 г. програма на ООН за превръщане на света в по-добро място за живот.
 
🤔Звучи ви познато? Точно така, посланието на ЦУР е в съответствие със скаутската мисия за изграждане на един по-добър свят. Поради това Световната организация на скаутското движение създаде програмата Earthtribe – движение на млади хора, ангажирани в опазването на планетата.
⚜️През ноември и декември Организацията на българските скаути проведе две обучения „Earthtribe“, фокусирани върху глобалните цели и тяхното значение за дейността ни. Участваха младежи от цялата страна на възраст между 13 и 26 години, които прекараха два уикенда в нашите центрове край Шумен и в Русе.
earth tribe shumen2
🤩По-малките научиха по забавен и вълнуващ начин безброй интригуващи неща за 17-те ЦУР. 🦸🚀Скаутите влязоха в ролята на супергерои, предлагайки различни иновации за изпълнение на целите, чрез които да разрешат някои наболели проблеми в родните си градове.
 
🌍♻️ Участниците разбраха какви са най-големите предизвикателства пред нашия общ дом – планетата Земя и изчислиха какъв въглероден отпечатък оставят. Всички заедно си обещаха да опазват околната среда и да дадат своя принос за постигането на 17-те глобални цели.
 
📚 Междувременно техните по-големи съмишленици, които вече имат опит с Целите за устойчиво развитие, също получиха полезни знания. Нашите обучители им разказаха повече за структурата и визията на ОБС, кои са актуалните ни инициативи и по какъв начин популяризираме дейността си в социалните медии. А защо всичко това е важно? 🤗 Защото някой ден именно тези младежи ще бъдат главните действащи лица в организацията!
 
🥳 ✨ Разбира се, по-големите също получиха своята доза забавление! Те използваха ключови думи, за да подготвят и изиграят кратки сценки с фокус върху глобалните проблеми. Съчетанието на креативност, старание, чувство за хумор и важно послание донесе усмивки на всички в края на дългия ден.
earth tribe ruse
Събитието се проведе в две части, а именно от 10.11-12.11 в скаутския център в гр.Шумен и от 1.12-3.12 в скаутския център в гр. Русе
Дейността е изпълнена в рамките на Проект НПИМД-КО1-ОБЛ-013/2023 „Повишаване качеството на младежката работа в скаутската организация“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025).

Wood Badge Обучение

23

В края на януари 2023 г. 12 доброволци от Организацията на българските скаути стартираха своето Wood Badge обучение. Целта на обучението е нашите скаутски водачи да се запознаят с най-добрите световни практики в областта на скаутството и да развият своите лидерски качества. Валидирането на уменията на скаутските водачи е важна стъпка по време на техния път в скаутското движение.

5 месеца по-късно се проведе втората част от обучението. Горди сме, че нашите доброволци се доближават все повече до извоюването на този символ. С удоволствие заявяваме, че ментори в този процес са страхотните усмихнати обучители от Соiуз на извидници на Македониjа - Scout Association ot Macedonia, което е и важна стьпка към задълбочаване на сътрудничеството между съседските скаутски организации на Балканите.

24

Wood Badge e създадена преди повече от 100 години от Основателя на скаутското движение - сър Робърт Бейдън-Паул. Тогава той забелязва необходимостта от провеждане от обучения, които да подготвят лидери за новото движение. За изработването на самия символ Бейдън-Паул черпи вдъхновение от пътуванията си в Южна Африка.

Великите снежни открития

Великите снежни открития 2017 г.


Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяха в живописната хижа Буковец.

16708394 1267968849957010 2095801161349833970 n
В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

wintercampupНационалният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

 

Великите снежни открития 2017 г.

Под този надслов между 4 и 8 февруари се проведе националния зимен скаутски лагер на хижите Чумерна и Буковец в Еленския балкан. “Вълчетата” със своите лидери се настаниха в хижа Чумерна, а по-големите скаути и венчър-скаути бяхав живописната хижа Буковец.

        В междусрочната ваканция скаути от Перник, Елена, Русе, Плевен, Шабла/Дуранкулак, Шумен и Варна се включиха в едно незабравимо снежно приключение. Те изминаха стъпките на великия норвежки изследовател Амундсен, откривателят на Южния Полюс. Имаше плаване с кораби, снежна битка, построяване на базов лагер, изпитания и преодоляване на трудности, но най-важното е, че всички успяха да достигнат до крайната си цел. По време на своя път те се сблъскаха с редица трудности, научиха се как да се справят в екстремни условия, когато техни противници са студът и снегът! Скаутите ги очакваше изненада – неочаквани гости! Антония Хубанчева и Виолета Желязкова – истински изследователи от Българската Академия на Науките им разказаха за своите необикновени приключения и различни открития, които правят по целия свят.

        Националният зимен скаутски лагер през 2017 година остави в участниците незабравими спомени, много моменти на щастие и споделени усмивки. Скаути и вълчета преодоляха редица трудности. Забавляваха се, дълбаха снежни пещери, търкаляха се по склона, докато научаваха интересни факти, трупаха знания и усвояваха нови умения. Най-ценното от всичко, обаче, остават добрите приятелства и здравите връзки, които изковаха участниците помежду си. Децата нямаше да изживеят това голямо приключение без помощта на страхотните лидери – доброволци от Организация на българските скаути, и най-вече на многото труд, положен от екипа по организиране на лагера. Те прекараха много безсънни нощи, за да направят нещо прекрасно, имаха волята и още повече ината да превърнат пет дена в невероятно приключение, което си заслужаваше да се изживее. Вече тече подготовката за следващите събития за годината, обещавайки много веселие, игри и нови незабравими приключения.

Вълчета на 100 години


На 16.12.2016г. „вълчетата” отпразнуваха своя стотен рожден ден.

В България и по света най-младите членове на скаутското движение отбелязаха юбилея от създаването на възрастова секция „Вълчета”


cub1Само за няколко години след своето създаване през 1907г. скаутското движение добива огромна популярност по целия свят. До 1910г. повече от 40 държави, в т.ч. Германия, Канада, Франция, САЩ и други, признават скаутския метод за неформална форма на обучение и подпомагат развитието на националните скаутски организации.
Първоначално създаден за обучение на момчета на възраст над 11 години., скаутският метод се превръща в универсална форма на обучение за всички млади хора по света. През 1916г. в скаутството официално е създадена и възрастовата секция „Вълчета”(Cub Scouts), а на 16.12.2016г. милиони скаути по света отпразнуваха своята 100-годишнина с различни събития и чествания – много „вълчета” получиха своята първа скаутска връзка и положиха своето скаутско обещание. Тепърва те ще откриват приключението, наречено „скаутство”, и неговата магия.
У нас Организацията на българските скаути в София, Варна, Русе, Шумен, Шабла и др. отбеляза юбилея с различни събития, на които вълчетата научиха интересни факти за скаутската идея - за зараждането й, за развитието й, за скаутския закон и скаутското обещание. Много от тях за пръв път сложиха своите скаутски връзки и разбраха, че са част от едно голямо семейство. Много от клубовете в страната проведоха благотворителни базари и тържества, а малките вълчета се превърнаха в помощници на Дядо Коледа и с удоволствие се включиха в изработването на коледни картички, играчки, различни коледни сувенири и се учиха как се приготвят коледни лакомства, които после продаваха, а със събраните пари решиха да зарадват деца в неравностойно положение или да помогнат за други добри каузи. Най-малките скаути се забавляваха неимоверно много и получиха възможност да проявят въображението си без ограничения – рисуваха, изработваха свещи, свещници, преспапиета и други интересни изделия. Някои от тях се включиха в готварските приключения, където приготвяха красиви и вкусни коледни лакомства. „В скаутството да си „вълче”, е най-вълнуващо!- пък разкриха пораснали вече скаути. - Защото там всичко е непрестанни игри и едно голямо приключение – непознато, ново и вълнуващо!”, добавят те.
skautsfriends1В Организацията на българските скаути тече трескава подготовка на Зимен национален лагер, който ще се проведе на х. Чумерна в Еленския балкан и в който ще се включат деца и младежи от всички възрастови групи и от всички градове в страната, в които съществуват скаутски клубове. Очертава се едно страхотно „джамборе” с много игри, забававления и снежни приключения!
А на младите скаути по случай техния празник можем само да пожелаем:
На добър час, малки „вълчета”!

До края на света и назад

28164995 293446654514622 8980611510180891256 o

В периода 22 – 26 февруари се проведе Световният младежки лагер в Република Корея. В него взеха участие повече от 300 младежи от Корея и целия свят. По покана на Корейската скаутска асоциация двама представители на Организацията на българските скаути пътуваха до Южна Корея, провинция Кануън-до, в която по същото време се провеждаше най-големият зимен спортен форум в света - Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. Посещението беше свързано както с олимпийските игри, така и с предстоящото световно скаутско джамборе в Корея през 2023 година.


Ето какво споделиха Васко и Борко за своето приключение в далечната азиатска страна:
„Още на първия ден усетихме прословутото азиатско гостоприемство. След топлото посрещане дойде време да се разпределим по патрули – и двамата много бързо се сприятелихме със скаутите от нашия патрул и до вечерта, когато започна официалната церемония по откриването, разговаряхме оживено за това, което свързва всички нас – скаутите по света. На следващия ден гледахме едно от състезанията по ски свободен стил за жени на Зимните олимпийски игри, а на вечеря ни приветстваха както президентът на Корейската скаутска асоциация, така и губернаторът на провицията и други официални гости. След официалната вечеря ни представиха кратка презентация за една от основните инициативи на WOSM – „Messengers of peace”. До края на вечерта „кратката” презентация се превърна в широка дискусия, в която се включихме скаути от всички държави.


Третият ден, сам по себе си, беше едно незабравимо приключение - карахме дрезина по една железопътна линия, минаваща през планините и река Хан в околността. Малко по-късно карахме канута в езерото Уиамхо. Следобеда го прекарахме на търговската улица Мьонгдонг град Чунчеон, където имахме възможността да пробваме корейска улична храна и да разгледаме част от 300-те магазина. Вечерта гледахме фестивала за отпразнуване успеха на Олимпийските игри заедно с гражданите на Чунчеон.
Четвъртия ден прекарахме изцяло навън, карайки ски и впускайки се в различни снежни приключения с нашите нови приятели. Вечерта беше вечерята за сбогуване, след което имаше интернационална вечер, на която участниците от всички 72 държави представиха традиционни храни и сувенири, а някои дори представиха традиционни танци и песни.


На въпроса „Какво ви впечатли най-много в корейската култура и какво ще запомните най-ярко от това преживяване?” двамата отговарят: „Най-много ни впечатли сплотеността на хората там, колко лесно те те приемат и колко бързо ставаш част от групата. Всеки имаше с какво да допринесе за отбора, било то с талант, дух или просто с това, че е там и ни дава нужната подкрепа. Няма да забравим карането на каяк в заледеното езеро, когато трябваше да избутваме късовете лед с греблата, изключително студения вятър по релсите из планината и най-вече карането на ски с приятели, изпълнено с множество падания и смях. Разбира се, и храната беше чудесна. На връщане от Олимписйките игри обядвахме тукбеги булгоги - телешка яхния с нудли и зеленчуци. Ястие, което със сигурност ще пробваме отново.”

 

Представителите на ОБС се завърнаха успешно в България, щастливи и доволни, че са получили възможността да се докоснат до уникалната култура на една далечна азиатска страна. Като най-ценното, освен спомените и натрупания опит, обаче те определят изкованите добри приятелства със скаути от целия свят, които ще останат за цял живот!

 

 

Доктори обясняват как всъщност пешеходният туризъм променя мозъците ни

horaМакар и да изглежда очевидно как една разходка през гората или високо в планината може да пречисти ума, тялото и душата, науката открива, че пешеходният туризъм всъщност може да промени мозъка...за добро!

Разходка сред природата може да спре негативните, обсебващи мисли.

Освен от почти моменталното чувство на спокойствие и задоволство, което придружава времето на открито, разходката в природата може да намали размишленията. Много от нас често намират себе си, погълнати от негативни мисли, което ни отнема насладата от момента и ни води надолу по пътя на депресията и тревожността. Но едно скорошно проучване в „Бюлетин на Националната Академия на науките“ установи, че прекарването на време сред природата намалява тези натрапчиви негативни мисли до краен предел.

За провеждането на това проучване, изследователи сравнили докладваните преживявания на участниците, които се разхождали през градска и естествена среда. Установили, че тези, които вървели 90 минути в природата съобщили за по-ниски нива на размишления и също имали намалена нервна активност в предната част на мозъка, област, която е свързана с психични заболявания. Тези, които вървели през градска обстановка, обаче, не съобщили за намаляване на мисленето.

Учените отбелязват, че увеличената урбанизация е тясно свързана с повишените нива на депресия и други психични болести. Редовното ни отделяне на време за отделяне от градската среда и прекарването на повече време в природата може значително да допринесе за нашето психологическо и физическо благосъстояние.

Разходките, докато сме изключени от технологиите увеличава креативното разрешаване на проблеми
Изследване, водено от психолозите Рут Ан Ачлей и Дейвид Л. Стрейър, доказа, че креативното разрешаване на проблем може да бъде драстично подобрено от отделянето от технологиите и връщането към природата. Участници в това изследване прекараха 4 дни сред природата, през които не им е било позволено да използват никакви технологии. Били помолени да изпълнят задачи, които изискват креативно мислене и да разрешат сложни за решаване задачи. Изследователите открили, че представянето по задачите при разрешаването на проблеми се подобрило с 50% за тези, които участвали в без технологичната екскурзия с пешеходен туризъм.

Също било отбелязано, че технологиите и градският шум са изключително разрушителни, постоянно искащи нашето внимание и ни пречат да се съсредоточаваме, всичко от което може да бъде изморително за когнитивните ни функции. Хубава, дълга почивка, без техника, може да намали психическата умора, да успокои ума и да увеличи креативното мислене.

Разходките на открито могат да подобрят ХНРВ при децата

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ) става все по-срещано сред децата. Тези, които имат ХНРВ, имат трудности с импулсивния си контрол и съсредоточаването, те лесно се разсейват и показват прекалена хиперактивност.

Отглеждането на деца, които имат ХНРВ може да бъде трудно за родители, обичайното решение е избиране на рецепта за лекарства, което може да навреди повече, от колкото да помогне, особено, когато естествените решения могат да работят също толкова добре. Изследване, водено от Франсес Е. Къп и Андреа Фабър Тайлър, установило, че излагането на деца с ХНРВ на „зелени дейности на открито“ намалява симптомите значително. Резултатите от това изследване предлагат излагането сред природата, от което всеки, който има проблеми с вниманието или импулсивно поведение, може да се възползва.

Разходките в природата са чудесно упражнение и още повече увеличават силата на мозъка

Вече знаем, че правенето на упражнения е фантастично за цялостното ни благосъстояние. Пешеходният туризъм е отличен начин за горене на 400-700 калории на час, в зависимост от ръста и сложността на разходката, и също така е по-лесна за ставите отколкото други упражнения като тичането. Също така е доказано, че тези хора, които правят упражнения на открито е по-вероятно да продължат да се придържат към програмите си, което прави пешеходният туризъм отличен избор за тези, които мечтаят да станат по-активни и по-редовни.

Изследователи от Колумбийския университет са установили, че аеробните упражнения увеличава хипокампалния обем - частта от мозъка, свързана с пространствената и епизодичната памет - при жени над 70-годишна възраст. Подобно упражнение не само помага за загубата на паметта, но също така помага и за нейното предотвратяване. Изследователите също така установили, че също може да намали стреса и тревожността, стимулира самочувствието и освобождаването на ендорфин. Много хора взимат лекарства за разрешаването на всеки един от тези проблеми, но решението на тези болести може да бъде много по-просто от колкото си мислите!
Как може да започнеш с туризма на открито?

За щастие, туризмът на открито е един от най-лесните и малко струващи спортове, в които може да се включите, от който също може да се възползва цялото семейство, включително и баба! Започнете с малко и тествайте вашите способности. Прави това, което действа за теб- дори това да означава само преминаване на препятствия в парка. Всяко упражнение навън е по-добро от никакво. Лесно можеш да намериш карти онлайн или препятствия около вкъщи, и също така има приложения за телефони, които да ти ги посочи. Препоръчвам изключване на звука на телефона докато си навън, за да може да получиш повече от разходката (въпреки всичко ще е мъдро да го носиш поне в случай на спешност).

Увери се, че имаш здрави туристически обувки, шапка и бутилка с вода, и също така се приготви с дрехи, които лесно ще може да махаш или слагаш. Може би също искаш да обмислиш използването на трекинг щеки, които ще увеличат скоростта ти и ще намалят напрежението в колената. Сега, ще направиш ли нещо за мен?
Отиди на разходка!

Едно забавно семейно приключение

kidsНа 30 октомври 2016 Морската градина във Варна беше оживена от различен вид преживяване за родители и деца. Скаутският клуб „Владислав Варненчик“- Варна, съвместно със скаутския клуб „Мадарски конник“- Шумен, организираха първите семейни скаутски игри. Идеята е те да се превърнат в традиция, която да обединява лидери, родители и скаути в общата ни цел - да направим света по-добър!


Малките скаути бяха разделени в три шесторки, където всяко „вълче” беше придружено от мама, татко или и от двамата. Отборите получиха пликове с гатанки, всяка от които да ги отведе до следващата точка от приключението им, в края на което ги очакваше сандък с истинско съкровище!

Родители и деца показаха бързина и сръчност по трасето, където трябваше да се придвижат с чували по двойки. Припомниха си как се скача на въже, караха ски по трева и „ловиха“ риба на сухо с подръчни материали.
Възрастните осигуряваха своите деца при ходенето по въже, а след това им се довериха безрезервно в следващото изпитание, в което трябваше да минат със завързани очи по маршрут с много вълнуващи препятствия.


Отборите демонстрираха много добри логически умения при решаването на загадки, много техничност при построяването на кула от консервни кутии, естествено – не трябваше да използват ръце, както и отлични умения за работа в екип при дружното придвижване със завързани крака.

kidswithparents

В края на това приключение „вълчетата” и техните родители трябваше да преодолеят последното препятствие – да решат цифровия код, който отключва сандъка със съкровището, добре пазено от малките бобри скаути, маскирани като пирати. В сандъка децата откриха чудесна изненада – Дневниците на вълчетата, които ще им разкрият много любопитни факти за скаутското движение и полезна информация за живота им в „глутницата”.

plays

Заедно за българските реки

WWF България и Организация на българските скаути - заедно за българските реки


scoutsWWF България и Организация на българските скаути отново обединяват сили, за да мобилизират деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. Предвид огромните предизвикателства пред нашия общ дом ролята на младите хора в създаването на по-добър свят е от изключително значение.


„Денят на реките” ще се проведе на 11 май. Повече от триста скаути на възраст от 7 до 18години ще трябва да приложат своите умения, за да съберат възможно най-много отпадъци в труднодостъпни места покрай реките. Едновременно дванадесет скаутски клуба в девет български града, съвместно с доброволци и приятели, ще направят всичко по силите си, за да почистят крайбрежията на девет български реки – Искър, Дунав, Русенски Лом, Камчия, Черна, Батова, Тученишка и други.


За две години съвместните инициативи на двете организации достигнаха до стотици деца и младежи. Участвахме в инициативата за Часа на Земята, организирахме почиствания, събития, посветени на опазване на видовото разнообразие, на реките, проведохме интересни беседи.
Сега WWF България и ОБС отново са заедно - този път за да почистят българските реки!


Членовете на ОБС, заедно с много доброволци ще почистват крайбрежни зони на реки в София, Варна, Русе, Шумен, Елена, Смолян, Плевен, Свищов и Шабла.
Целта на инициативата е да повиши общественото внимание върху един сериозен екологичен проблем, но освен това да повиши екологичното образование на децата и младежите. Формирането на отговорност към околната среда е един от приоритетите на двете организации и е съществена част от програмата за неформално образование на Организация на българските скаути.

Заедно за българските реки

Подтикнати от наводненията и придошлите реки през 2019г., Организация на българските скаути стартира инициативата "Заедно за българските реки"! Целта на тази инициатива е да почистим бреговете на колкото можем повече български реки и да предотвратим "плаващите сметища", на които всички станахме свидетели.


Децата осъзнаха колко е важно да опазваме нашето най-голямо богатство - прекрасната българска природа. Не е достатъчно само да почистваме отпадъците, които са оставени от недобросъвестни хора, но и да направим всичко по силите си, за да променим мисленето и да обърнем внимание на този проблем!


В началото на месец юни малките вълчета почистиха бреговете на реките Дунав, Батовска, Тученица и Луда Камчия, през изминалия уикенд 30 български и 30 белгийски скаути почистиха поречието на р. Янтра. Стартирайки от град Бяла те съумяха да почистят бреговете на реката до с. Белцов. Вечерите разнообразявахме с игри, песни и танци, които да сближат младежите от двете държави. Макар първоначалният план бе да достигнат до самото устие на реката, замърсяването бе толкова голямо, че младежите трябваше да спират на всеки няколко метра, за да събират отпадъците. Най-замърсените места се намираха под мостовете, където естественото течение на реката събира наедно падналите дървета с боклуците на хората.


Благодарение на подкрепата на Vivacom в следващите месеци предстоят почистванията на още български реки! А само след два дни нашите смели вълчета ще се впуснат в приключението да почистят цял язовир Цонево!

viva fund activity

Земята се нуждае от нашата помощ

Имаш идея. Имаш много яка идея. Имаш супер яка вдъхновяваща идея. Искаш ли да я сбъднеш, да споделиш резултата с нас и да спечелиш страхотна награда?

Организация на българските скаути кани младежи на възраст 15-29г. да се включат в конкурс с мото „Земята се нуждае от нашата помощ“ за най-добри малки инициативи в изпълнение на дейности за борба с климатичните промени и смекчаване на последствията от тях, както и за популяризиране на Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН. Участвайки в конкурса имате възможността да спечелите много награди сред които: уникални четириместни палатки, перфектни за пътешествия и незабравими моменти със семейство и приятели, както и много други награди.

За да участвате в нашия конкурс са необходими три прости стъпки:

  1. Харесайте страницата ни във Facebook – линк.
  2. Споделете я;
  3. Изпратете ни фоторепортажи с текст, видеа или презентации от вашите инициативи. Моля да качите вашите файлове на една от платформите за споделяне на файлове и на изготвения от нас формуляр, който ще намерите тук, прикачете линк за изтегляне на вашия материал, с който ще участвате в конкурса. Материалите, които ще ни изпратите за конкурса трябва да отговарят на един от следните примерни въпроси: “Как помагам аз и моите приятели в борбата с климатичните промени..?“ или „Какво правя аз за да изпълня Глобалните цели на ООН?“ или „Какви дейности провеждам с моите приятели за смекчаване въздействието от климатичните промени?“.
  4. Качете ги на профила си във Фейсбук със следните тагове - #ScoutBG, #Scouts4SDGs и отбележете страницата на Организация на българските скаути


Творчески стил: Предизвикайте се! Намерете посланието, което искате да предадете, и го изразете в каквато форма пожелаете! Анимация, документално видео… чрез песен, история, приказка…

Не е необходимо да сте професионалисти, нито пък твърде сериозни. Материалът ви трябва да накара хората да мислят - особено тези, които приемат нашата планета, комфорта и ресурсите, които ни осигурява, за даденост.

Събудете ги! Това е моментът да освободите творчеството си. Земята изисква осъзнаване от всички!

Език: Български. Вие решавате дали да има диалог, глас зад кадър, или нищо. Ако има текст на език, различен от български, добавете субтитри/превод.

Началото на конкурса е на 15.09.2022г., като ще имате възможност да качвате вашите материали от реализираните инициативи до 26.11.2022г. включително. На 05.12.2022г., Международния ден на доброволеца, ще бъдат обявени печелившите.

Те ще се определят по следния начин:

  • Най-добрият материал, представящ вашата инициатива, ще се определи от нашето жури;
  • Втората голяма награда ще е за материала, събрал най-много харесвания във Фейсбук в периода от 15.09.2022г. до 26.11.2022г.
  • Третата голяма поощтрителна награда ще бъде определена измежду първите десет, изпратили своите материали за конкурса, така че не чакайте крайният срок.
  • Останалите награди ще бъдат изтеглени на случаен принцип чрез томбола измежду всички участници.
  • Материали, които не отговарят на изискванията на конкурса и на добрите нрави няма да бъдат допускани.

Очакваме да се включите. Успех!

Печелившите ще бъдат обявени на нашата страница на 05.12.2022г.

Средствата са осигурени от Министерство на младежта и спорта чрез Националната програма за младежта(2021-2025) по проект „Земята се нуждае от нашата помощ“ на Организация на българските скаути.

** Права: Участието в конкурса предоставя всички права за разпространение на Организация на българските скаути.

Зимен лагер

Как да се подготвим за зимен лагер в планината?


Бъди подготвен! Това е нашият девиз и всеки един скаут знае, че добрата подготовка е всичко!


winter campОрганизацията на българските скаути подготвя зимен лагер, който ще се проведе в периода 04.02-08.02 в подножието на връх Чумерна в Еленския балкан. В приключението ще се включат деца и младежи от десет клуба в страната, а хижите Буковец и Чумерна ще се огласят от скаутски игри и веселби! Очертава се едно незабравимо снежно приключение! Как обаче да се подготвим за подобен лагер? Какво да сложим в раницата? Какво трябва да знаем за срещата си със снега и студа?
Както всеки скаут ще ви каже, добрата подготовка е много важна за всяко едно приключение сред природата. Това важи с двойна сила, когато условията са зимни. Ето и какво трябва да сложим в раницата, когато се приготвяме за един зимен лагер:
Зимни обувки – трябва да са високи и непромокаеми. Добре е да имаме два чифта, в случай, че единият се намокри. Съвременните туристически обувки имат непромокаема и дишаща мембрана, която запазва краката сухи, но трябва да са високи, за да не влиза сняг. Подметките е хубаво да са от каучук, с грайфер поне 2-3мм, за по-добро сцепление върху снега. Обувките трябва да са с един номер по-големи от обичайното, за да ни позволяват да обуем по-дебели чорапи.
Двойно количество чорапи – колкото и добри да са обувките ни, е много вероятно в един момент да пропуснат или да влезе сняг. Затова е добре да имаме няколко резервни чифта чорапи за преобуване. Чорапите, които обуваме, също трябва да пропускат влагата, а не да я попиват. Ако си сложим дебели памучни чорапи, краката ни биха се изпотили въпреки дишащата мембрана. Най – добрите варианти са вълнени или ски чорапи.
Шал, шапка и два чифта ски ръкавици – задължителни при зимни излети. Добре е да имаме и ски маска, която да пази лицето ни от вятъра. Ако ръкавиците ни се намокрят, трябва веднага да ги сменим – ръцете, както и краката, трябва винаги да са сухи и топли.
Гети – Те са изключително важна част от зимната ни екипировка, защото предотвратяват вдигането на панталона ни при вървене, откъдето и влизането на сняг в обувките ни.

 

Няма такова нещо като студ, само недостатъчно слоеве! Ако ви е студено, добавете още един пласт дрехи.Ето и как да подберем добре облеклото си, за да не ни е студено в снега - най-отдолу може да се сложи меко бельо, недразнещо кожата и непопиващо влагата при изпотяване. В специализираните магазини за туризъм се продава специално термобельо, което е особено подходящо поради високия комфорт, който осигурява. Върху него трябва да се сложи полар или вълнена дреха - риза или пуловер (тъканните дрехи са по-подходящи от плетените, понеже са по-плътни и предпазват повече от вятъра). Следващият пласт е яке от пух или от изкуствени кухи влакна. Основният недостатък на пуха е, че ако се намокри, неговите изолационни качества рязко намаляват, за разлика от пълнежа с кухи влакна(това трябва да се има в предвид и при избора на спални чували). За сметка но това изделията от пух са изключително леки и компактни. Важно е якето да има дебела качулка, която да покрива шапката и долната част на лицето. Като последен пласт при необходимост трябва да се предвиди тънка дреха, която да е водонепромокаема и ветроупорна.

Същото се отнася и за панталоните – носете поне два пласта панталони. Първият е чорапогащник или термоклин, а вторият са топли, непромокаеми панталони, които да ни предпазят от снега. Добре е те да са леки и бързосъхнещи.
Ски якетата и ски панталоните винаги са добър вариант през зимата, защото отговарят на всички горепосочени условия и можете да ги откриете в повечето спортни магазини.
Презагряването е също толкова голям проблем, колкото и студът. При изпотяване в студено време влажните дрехи отвеждат навън топлината от тялото, в резултат на което може да се стигне до измръзване. Съобразявайте облеклото си според нивото на активност – ако започнете да се потите, премахнете един слой дрехи. Ако се изпотите, преоблечете се при първа възможност.

scouts camp
Други полезни неща, които трябва да присъстват в раницата ви, са – швейцарско ножче, фенер или челник, кибрит в непромокаема кутия, метално канче. Слънчевите очила и слънцезащитен крем също са важен аксесоар, дори през зимата – нека минусовите температури не ви подлъгват, ако времето е слънчево и нямате слънцезащитен крем, лицето ви със сигурност ще изгори, особено ако сте високо в планината.
Ето и няколко трика, които също могат да се окажат полезни при екстремни зимни условия: носете си найлонови торбички – в случай, че обувките ви започнат да пропускат, те могат да запазят краката ви сухи, като ги „обуете” върху чорапите. Ако обувките ви се намокрят, натъпчете обувките с вестници и ги изсушете на топло и проветриво място, но не на пряка топлина, защото тя ще изпече и повреди материята.
Пийте течности и си хапвайте по-начесто – хидратирането и запазването на енергийния баланс е особено важно в студено време, когато тялото използва повече енергия за поддържането на телесната температура.

За предстоящия зимен лагер ви обещаваме много сняг, весели скаутски игри и незабравими приключения!

Зимните лагери на скаутските клубове

Ето че и тази година преминаха зимните лагери на скаутските клубове от Организация на българските скаути! ❄️ Ето какво направиха нашите смели скаути:
 
- Скаутски клуб "Албатрос", гр. Варна и Скаутски клуб "Креслив орел" Шумен се потопиха в магията на кралството на Снежната кралица с вълшебен лагер на хижа Извора-Беклемето. Те проследиха стъпките на различни горски обитатели🐾, научиха се как да реагират в случай на лавина, тестваха скаутските си умения за спасяване с помощта на възел булин🪢, както и строиха иглу🧊.
 
- Скаутски клуб "Владислав Варненчик" Варна, Клуб "Родопски Скаут" - Смолян и Скаутски клуб "Пещерен мечок" проведоха заедно своето снежно приключение в уюта на хижа Химик. Младите магьосници учиха нови заклинания 📜 и си изработиха магически пръчици🪄, с които да побеждават тъмнината и да помагат на хората като истински скаути. ⚜️
 
- Prista Scouting - BG Russe потеглиха рано към снежната хижа Българка. Там те се учиха да палят огън🔥, пързаляха се по заснежените хълмове🛷 и играха весели игри.
 
- "Скаутски клуб " Кафяв мечок " проведе своя зимен лагер по повод световния скаутски ден. Скаути и приятели преживяха невероятни мигове в игри, походи, скаутски дейности и история. За всички участници беше изключително важен момента на даване на скаутско обещание в Шияковския манастир, където Левски е бил два пъти и е създал тайни комитети.
Децата бяха изключително запленени от проведения лагер и с нетърпение очакват следващия .
winter camps2

Какво е JOTA-JOTI?

Jota

Jamboree-On-The-Air и Jamboree-On-The-Internet е официално международно събитие на Световната организация на скаутското движение (WOSM) , чиято програма е предназначена за младите хора в Скаутството от всички възрасти.
Целта на JOTA - JOTI е да даде възможност и да насърчи скаути по целия свят, да комуникират един с друг с помощта на любителски радио и интернет, предоставяйки един забавен и образователен опит в разузнаването и насърчаване на чувството на младите скаутите за принадлежност към Световното Скаутско движение.
На световно ниво , JOTA - JOTI се координира от Световния JOTA - JOTI ( WJJT ) екип, воден от Световния JOTA - JOTI ( WJJC ) координатор. WJJT докладва на Световния скаутски комитет и е подкрепена от Световното скаутско бюро.
Свързаните с JOTA-JOTI дейности се извършват едновременно по целия свят всяка година по време на третия уикенд през Октомври. Програмата на JOTA-JOTI се състои, както от дейности, развивани на световно ниво, така и от инициативи, разработени на национално и местно ниво, с подкрепата на Националните JOTA-JOTI координатори и техните екипи.

 

 

Основни принципи:
• JOTA-JOTI е забавно и вълнуващо преживяване за младите хора в Скаутството.
• JOTA-JOTI се стреми да насърчава качествено скаутство по начин, верен на целите, принципите и метода на Скаутството и съобразено с нуждите и стремежите на младите хора в съвременния свят.
• JOTA-JOTI се стреми към приобщаване на колкото се може повече млади хора от колкото е възможно повече страни на Света.
• JOTA-JOTI е повод за празнуване на Скаутството и генериране на позитивна енергия за подкрепата на развитието на Скаутското движение.
Образователни цели:
• Насърчаване на чувството за принадлежност към Световното Скаутско движение.
• Насърчаване на мира, културното съзнание, толерантността, споделянето, сътрудничеството и насърчаване на добри дела и активна гражданска позиция.
• Осигуряване на възможности за развитие на екип и лидерски умения чрез патрулно-базирани дейности.
• Осигуряване на вълнуващи възможности за младите хора да изследват технологията и да развият техническите си умения.
• Насърчава иновациите и творчеството.

Joti

Програма:
JOTA-JOTI предлага програма, подходяща за младите хора в Скаутството на всички възрасти (Скаути, Венчъри, вкл. Роувъри).
Програмата за JOTA-JOTI е разработена от WJJT и одобрена от Световния скаутски комитет.
Програмата JOTA-JOTI трябва да е отражение на обещанието, законът, принципите и методът на Скаутството, както са дефинирани от конституцията на WOSM, а също така и да отразява най-актуалните разбирания и инициативи на WOSM, свързани с младежката програма.
Национални JOTA - JOTI координатори:
Всяка национална скаутска организация е нужно да назначи Национален JOTA – JOTI координатор (наричани още „NJCs”). NJCs служат като основна точка за контакт между WJJT и HCC. Те са отговорни, под надзора на съответното NSO лидерство, за координирането на всички JOTA – JOTI дейности в рамките на NSO и за насърчаване на участие в събитията.

Летни Скаутски Олимпийски Игри

По-бързо, по-високо, по-силно - ЗАЕДНО!

Така както атлетите от всички континенти се събират на олимпийските игри, за да представят своите държави, вълчета от 6 клуба се събраха, за да

се състезават и да дадат най-доброто от себе си в правите летни Скаутски Олимпийски Игри.

12

В първия ден от лагера вьлчетата се настаниха в олимпийското селце в прохладната борова гора и дори краткият летен дъжд не успя да попречи на вилнението и ентусиазма, с който всички очакваха започването на игрите. Децата се разпределиха в отбори и изтеглиха жребий за представяната от тях държава. Всеки отбор изработи своето знаме, спортни ленти за глава и ръка, както и факли за всеки сьстезател. Церемонията по откриването, подготвена и реализирана от венчъри и скаути, включваше представяне на државата домакин - България, театрално представление на спортисти, реч от президента на Организация на българските скаути, тържествено запалване на олимпийския огьн и бляскави фойерверки за финал.

Ден втори - денят на скаутските олимпийци е дълъг, но изпълнен с много вълнения.

Отборите от 9 държави се впуснаха в шеметна надпревара по трасетата, подготвени и реализирани от неуморните ни стафове доброволци. Всяко трасе съдържаше разнообразни предизвикателства от различни спортове, изпитания за точност, баланс и сила, както и елементи от скаутството - скоростно разпъване на палатка, изграждане на огнище, подготвяне на багаж, първа помощ, а също и пъзели загадки. Вълчетата

се представиха блестящо, като през цялото време играха в духа на олимпизма и спазваха правилата за честност и отборен дух. В следобедните часове на гости ни бяха двама истински спортисти: Ростислав Димитров - един от най-добрите атлети в историята на българската атлетика и участник в олимпийските игри в Сидни през 2000г. и Александра Рибарова - многократна национална шампионка на петобой, седмобой и копие. Децата имаха възможност да участват в истинска щафета с препятствия, подготвена от тях, да видят и пипнат истински медали, да чуят интересните разкази за това какво е да бъдеш шампион - както за радостните моменти, така и за търпението, усилията на волята и духа, които са необходими, за да бъдеш победител. Вечерта край огъня вълчетата провериха своите знания в спортната викторина, подготвена от венчъри и скаути.

Ден трети от националния вълчи лагер Скаутски Олимпийски Игри - спортите предизвикателства и изненадите продължават.

В първото състезание за деня, вълчетата за кратко се върнаха в онези времена, когато са се провеждали първите олимпийски игри. Децата сами изработиха своите колесници, използвайки скаутски дървено-въжени конструкции и след това се състезаваха с тях. В следобедните часове беше време за ветроходство - всяко дете изработи своята лодка, която беше тествана и реконструирана многократно, за да постигне най-голяма бързина и аеродинамичност, след което участваха в уникална по рода си ветроходна регата.

Какво е скаутски лагер без готвене? Всеки отбор приготви вкусна бисквитена торта по здравословната рецепта на олимпийската шампионка Тереза Маринова.

Във вечерта на олимпийските таланти децата надминаха и най-смелите ни очаквания - имахме изпълнения на китара от украински скаути и български вълчета, имахме украински хор, имахме изгряващи народни певици, децата отвориха своите сърца и празнуваха това, че сме всички заедно.

В четвъртия денот лагера, вълчите отбори участваха в последното състезателно предизвикателство - спортно катерене на стена. Всички състезатели показаха завидни катерачески умения и много висок спортен дух. Докато част от отборите се катереха, другата част от децата имаха възможност да разгледат околностите на

олимпийското ни селце и отидоха на скаутски поход чак до Дяволското проходче на Шуменското плато.

В този последен състезателен ден екип кухня бе подкрепен от нашия приятел Йордан Кръстев (Прегърни готвача), който приготви с целия екип кухня и шеф готвач Петър най-вкусните пържени филийки, спагети болонезе и кюфтета с пържени картофки. Големите постижения изискват и прясна, вкусна храна за сила.

11

Както всеки лагер, така и всяка Олимпиада има начало и край. В тази последна вечер от лагера се проведе и официалното закриване на Скаутските Олимпийски Игри. С огромно вълнение обявихме победителите - отборите от САЩ ( Скаутски клуб "Владислав Варненчик",Варна ), Япония ( Prista Scouting - BG Russe ) и Китай (Скаутски клуб "Креслив орел" Шумен ) - но всъщност всички участници бяха победители. Всички участници получиха заслужено своите медали, защото участваха със сърце и воля, дадоха най-доброто от себе си, състезаваха се в дух на честност и равенство, помагаха си и се подкрепяха . И защото спечелиха добро настроение, усмивки, радост, нови знания и умения, нови приятелства и много, много незабравими спомени. Благодарим от все сърце на всички лидери и доброволци, които участваха в подготовката и реализацията на този прекрасен лагер! Без всички Вас това приключение нямаше да е възможно.

По-бързо, по-високо, по-силно - ЗАЕДНО!
Така както атлетите от всички континенти се събират на олимпийските игри, за да представят своите държави, вълчета от 6 клуба се събраха, за да
се състезават и да дадат най-доброто от себе си в правите летни Скаутски Олимпийски Игри.
В първия ден от лагера вьлчетата се настаниха в олимпийското селце в прохладната борова гора и дори краткият летен дъжд не успя да попречи на вилнението и ентусиазма, с който всички очакваха започването на игрите. Децата се разпределиха в отбори и изтеглиха жребий за представяната от тях държава. Всеки отбор изработи своето знаме, спортни ленти за глава и ръка, както и факли за всеки сьстезател. Церемонията по откриването, подготвена и реализирана от венчъри и скаути, включваше представяне на државата домакин - България, театрално представление на спортисти, реч от президента на Организация на българските скаути, тържествено запалване на олимпийския огьн и
бляскави фойерверки за финал.
Ден втори - денят на скаутските олимпийци е дълъг, но изпълнен с много вълнения.
Отборите от 9 държави се впуснаха в шеметна надпревара по трасетата, подготвени и реализирани от неуморните ни стафове доброволци. Всяко трасе съдържаше разнообразни предизвикателства от различни спортове, изпитания за точност, баланс и сила, както и елементи от скаутството - скоростно разпъване на палатка, изграждане на огнище, подготвяне на багаж, първа помощ, а също и пъзели загадки. Вълчетата
се представиха блестящо, като през цялото време играха в духа на олимпизма и спазваха правилата за честност и отборен дух. В следобедните часове на гости ни бяха двама истински спортисти: Ростислав Димитров - един от най-добрите атлети в историята на българската атлетика и участник в олимпийските игри в Сидни през 2000г. и Александра Рибарова - многократна национална шампионка на петобой, седмобой и копие. Децата имаха възможност да участват в истинска щафета с препятствия, подготвена от тях, да видят и пипнат истински медали, да чуят интересните разкази за това какво е да бъдеш шампион - както за радостните моменти, така и за търпението, усилията на волята и духа, които са необходими, за да бъдеш победител. Вечерта край огъня вълчетата провериха своите знания в спортната викторина, подготвена от венчъри и скаути.
Ден трети от националния вълчи лагер Скаутски Олимпийски Игри - спортите предизвикателства и изненадите продължават.
В първото състезание за деня, вълчетата за кратко се върнаха в онези времена, когато са се провеждали първите олимпийски игри. Децата сами изработиха своите колесници, използвайки скаутски дървено-въжени конструкции и след това се състезаваха с тях. В следобедните часове беше време за ветроходство - всяко дете изработи своята лодка, която беше тествана и реконструирана многократно, за да постигне най-голяма бързина и аеродинамичност, след което участваха в уникална по рода си ветроходна регата.
Какво е скаутски лагер без готвене? Всеки отбор приготви вкусна бисквитена торта по здравословната рецепта на олимпийската шампионка Тереза Маринова.
Във вечерта на олимпийските таланти децата надминаха и най-смелите ни очаквания - имахме изпълнения на китара от украински скаути и български вълчета, имахме украински хор, имахме изгряващи народни певици, децата отвориха своите сърца и празнуваха това, че сме всички заедно.
В четвъртия ден от лагера, вълчите отбори
участваха в последното състезателно
предизвикателство - спортно катерене на стена. Всички състезатели показаха завидни катерачески умения и много висок спортен дух. Докато част от отборите се катереха, другата част от децата имаха възможност да разгледат околностите на
олимпийското ни селце и отидоха на скаутски поход чак до Дяволското проходче на Шуменското плато.
В този последен състезателен ден екип
кухня бе подкрепен от нашия приятел Йордан Кръстев (Прегърни готвача), който приготви с целия екип кухня и шеф готвач Петър най-вкусните пържени филийки, спагети болонезе и кюфтета с пържени картофки. Големите постижения изискват и прясна, вкусна храна за сила.
Както всеки лагер, така и всяка Олимпиада има начало и край. В тази последна вечер от лагера се проведе и официалното закриване на Скаутските Олимпийски Игри. С огромно вълнение обявихме победителите - отборите от САЩ ( Скаутски клуб "Владислав Варненчик",Варна ), Япония ( Prista Scouting - BG Russe ) и Китай (Скаутски клуб "Креслив орел" Шумен ) - но всъщност всички участници бяха победители. Всички участници получиха заслужено своите медали, защото участваха със сърце и воля, дадоха най-доброто от себе си, състезаваха се в дух на честност и равенство, помагаха си и се подкрепяха . И защото спечелиха добро настроение, усмивки, радост, нови знания и умения, нови приятелства и много, много незабравими спомени. Благодарим от все сърце на всички лидери и доброволци, които участваха в подготовката и реализацията на този прекрасен лагер! Без всички Вас това приключение нямаше да е възможно.

Международния форум WeAct

България беше представена на международния форум WeAct в Краков, Полша. Лилия Антонова и Жанина Топалова имаха възможността да предствляват Организация на българските скаути.

8

Форумът беше насочен към теми като хуманитарна помощ, менажиране на доброволци, реагиране в кризисни ситуации и др. В него взеха участие над 160 представители на 44 държави, които споделиха ценни съвети от личния си опит. В събитието се включиха и някои от партньорите на WOSM като UNICEF, ActionAid, International Red Cross and Red Crescent Movement и много други. Освен сесиите, в които участниците присъстваха, се състояха и интернационална вечер, специално скаутско тържество и ориентиране в града.

Национална Ровърска среща

⚜️ В периода от 24.11. до 26.11. се проведе среща с цел повишаване качеството на работата на Организация на българските скаути с младежите на възраст 16-30г. Всички са чували за малките скаути и за техните интересни и забавни дейности, но има и по-големи скаути, които са зад светлините на прожекторите - Ровърите (18г.-26г.).
 
Те, както всички скаути, се нуждаят от своите лагери и дейности. Ето, че дойде момента за първото от поредица събития. Всички бъдещи, настоящи и бивши ровъри бяха поканени (16-30 г.). Целта на този уикенд беше да запознаем новите ровъри със старшите такива и чрез забавления, игри и много полезни занимания, бяха разгледани теми като работа в екип, реакция в кризисни ситуации, личностно и професионално развитие и сфери на реализация след завършване на средно образование.
 
rover meeting2
 
🗺️Благодарим на нашите домакини от национален STEM център, на чиято територия бе проведено цялото събитие.
 
Дейността е изпълнена в рамките на Проект НПИМД-КО1-ОБЛ-013/2023 „Повишаване качеството на младежката работа в скаутската организация“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025).

Обучение възрастови групи

Организацията на Българските Скаути, част от Световната организация на скаутското движение, е младежка неправителствена организация, чиято мисия е да помогне на децата и младежите да развият своя пълен потенциал и да насърчи тяхното израстване и превръщането им в активни и отговорни граждани. Скаутската програма се основава на скаутския метод и комбинира елементи, които подпомагат развитието на младите хора. Желаете да научите повече за приключението, наречено "скаутство" и сте готов да бъдете доброволец? Бихте искали да предадете своите знания и умения на деца и младежи, и да помогнете за тяхното израстване? Обучението "Вълчета и скаути - как да ги приближим безопасно (и да оцелеем)" е за Вас!

4

Обучението е насочено към всеки, който желае да работи с деца и млади хора като доброволец или вече има опит в тази сфера. Ако следвате мисията „Създаваме по-добър свят" и искате да се посветите на една прекрасна кауза - изграждане на благоприятна среда за всички млади хора, това е вашето място! Адресът на събитието е гр. Варна, местност "Свети Никола" до сп. Студентска, хотелски комплекс "Бриз 2", а периода на провеждане - 30 юни - 02 юли 2023 г. В рамките на един уикенд ще се докоснете до принципите на скаутството и ще разберете какво го превръща в най-голямото младежко движение в света! Ще имате възможност да повишите своите познания за работа с деца и младежи, и да разберете повече за скаутските младежки програми за неформално обучение, докато самите Вие се забавлявате и играете.

5

Обучение за Младежки лидери

🪢 В периода 23-25.02 се проведе “Обучение за Младежки лидери” в скаутския център в гр. Русе. В това обучение бяха засегнати основни качества за Младежките лидери като решаване на казуси, реагиране в кризисни ситуации, комуникация в екип и управление на патрули.
 
youth leaders ruse2
 
🗺️ Надвечер в съботния ден за цялата група бе организирана обиколка на ключови места по центъра на гр. Русе като резултатите може да видите в нашата инстаграм страница @scoutbg.
Дейността е изпълнена в рамките на Проект НПИМД-КО1-ОБЛ-013/2023 „Повишаване качеството на младежката работа в скаутската организация“, финансиран по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10а от Закона за хазарта (2023-2025).